Kilder til kunnskap om krigen i 1718. Åpent fagseminar i Riksarkivbygningen.
PROGRAM:
* Tine Berg Floater, historiker og spesialrådgiver i Arkivverket: Karolinerne kommer! Kilder om hva og hvem som møtte Armfeldts armé ved innfallet i Trøndelag høsten 1718.
12. september 1718 veltet general Armfeldt og hans 10 000 svenske og finske soldater inn i Trøndelag med ordre om å ta Trondheim. Karl 12.s ambisjoner om å sikre riket sitt under den store nordiske krig omfattet å bruke Norge til å kjøpslå med. Hvilket samfunn møtte soldatene som invaderte Norge? Hvem var menneskene som levde i dette området og hvordan opplevde de krigsmakten?
Foredraget baserer seg på originalt kildemateriale og forteller historier om trøndere som for 300 år siden levde i området som ble utsatt for karolinernes herjinger. Du får høre om skjørtejegeren Jon, om Marit som ble tiltalt for drap og om presten Thomas som hadde Armfeldt til bords.
Karolinerhæren møtte sin overmakt i vinterstormene i Tydalsfjellene, men tapene var også store i Norge. Hva kostet invasjonen av menneskeliv, tapte avlinger og brente gårder? Og hvem var tilbake for å bygge landet opp igjen?
* Kristian Hunskaar, historiker og seniorrådgiver i Arkivverket: Den store nordiske krig i Digitalarkivet - Hvordan finne fram?
Arkivverket har digitalisert en rekke kilder fra flere ulike arkiver som omfatter krigen, men hvor er de interessante opplysningene og hvordan finner vi dem?
* Jo Rune Kristiansen Ugulen, historiker og førstearkivar i Arkivverket: Med Pamfilius i ulukka, og glimt av andre krigsfangeskjebnar under Store nordiske krig.
I januar 1719 var den vesle guten Daniel døypt i Lindås i Nordhordland. Faren var ein svensk krigsfange som heitte Josef Pamfili eller Bonfil. Han var ein av fleire svenske krigsfangar som hausten 1716 hadde vorte sendt til Nordhordland frå Bergen, nærast som slavar. Truleg var han mellom dei over 500 svenskane som vart tekne til fange etter det svenske nederlaget ved Moss i april 1716. Nokre av skjebnane til desse, og andre svenske og finske krigsfangar på Vestlandet under Store nordiske krig, vil foredraget prøva å kasta litt lys over.
* Tor Weidling, historiker og førstarkivar i Arkivverket: Kongens død og hjemferd.
En presentasjon av samtidige rapporter og kart i våre arkiver som forteller om Karl 12. ved Fredriksten og hvordan den døde kongen ble transportert tilbake til Sverige.
Fagseminaret er åpent for alle. Det serveres kaffe. Velkommen!