Marinemuseet 

Marinemuseet 

Et av verdens eldste marinemuseer ligger i flotte omgivelser på den gamle marinebasen på Karljohansvern, Horten. Skipssjef Kaptein CF Klinck (født 1787)  samlet gjenstander, dokumenter og rariteter fra sin egen tjeneste, og fikk kollegaer til å ta med saker fra alle verdens hjørner. I august 1853 tilbød han sin samling til Marinedepartementet, mot at det ble opprettet et marinemuseum og mot at han selv fikk bestyre dette til sin død. Vel verdt et besøk. 

Løvøy kapell


Løvøy kapell

Løvøya i Horten er kanskje mest kjent for sitt steinkapell som pryder landskapet. Det ble bygget på 1200-tallet av stein fra området. Kapellet er det minste av Horten kommunes tre middelalderkirker, og blir regnet for å være det mest særegne ev dem. På Løvøya går det en fin tre kilometer lang merket tursti, og det er flere severdigheter som er verdt å få med seg. Det var bosetting her i vikingtiden. 

Lokalhistorisk senter

Lokalhistorisk senter

Senteret er lokalisert i den tidligere Sykestua i kulturparken på Karljohansvern, Horten. Den eldste delen av Sykestua ble bygget som epidemisykehus i 1918, mens den nyere delen ble tatt i bruk i 1953. Bymuseet holder til i den eldste delen av senteret, der hovedvekten av utstillingene er lagt til 1940-1950-tallet, og spesielt gjenkjennelig er 1950-tallsleiligheten. Publikum blir oppfordret til å kjenne på og ta på det som er utstilt. Det første som møter publikum er et tannlegekontor med stol, bor og andre skrekkinstrumenter, etterfulgt av den gamle Røen-smia, et lensmannskontor og en bank, og en gammel skolestue med pulter fra forskjellige tider, kateter og tavle.

Kurbadet

Kurbadet

I 1837 etablerte privatlegen Dr. Heinrich A. Thaulow et sjøbad i Sandefjord. Han hadde bodd i byen siden 1833, og oppdaget kort tid etter en svovelholdig kilde som ble brukt i behandlingen. Likeledes innførte han bruk av maneter. Den såkalte thaulowske metode var en kombinasjons­kur som bidro til badets voksende ry, med behandling av reumatiske lidelser som det viktigste. Både kongehus, statsminister og ledende kulturpersonligheter kom på kur hit. Fra Tyskland via Sverige ble det satt opp egne direktebåter inn i fjorden. Kurbadets renommé gjorde hele distriktet til et populært feriemål. Kurbadet fremstår i dag som et levende museum med historie tilbake til starten i 1837. En egen museumsdel forteller om litt av badets historie, med blant annet en modell av Kurbadet slik det var i 1900, samt et rekonstruert baderom.  Dagens bygning er fra 1899 og er en av nordens største trebygninger.

Kjærra Fossepark 


Kjærra Fossepark 

Parken har mye å by på til alle årstider. Du kan vandre mellom gamle historiske fiskeinnretninger nesten uten å se et menneske. Ta til deg den fantastiske naturen med elven som kaster seg ut i de trange fossefallene. Det er en natur som ingen tror finnes i Vestfold før de har opplevd det selv. I Kjærra Fossepark finner du flere skulpturer laget av kunstneren Trond Fredriksen. Vel verdt et besøk.

Kjærra Fossepark 

Kjærra Fossepark 

Parken har mye å by på til alle årstider. Du kan vandre mellom gamle historiske fiskeinnretninger nesten uten å se et menneske. Ta til deg den fantastiske naturen med elven som kaster seg ut i de trange fossefallene. Det er en natur som ingen tror finnes i Vestfold før de har opplevd det selv. I Kjærra Fossepark finner du flere skulpturer laget av kunstneren Trond Fredriksen. Vel verdt et besøk.

Jotunmuseet

Jotunmuseet

I Sandefjord ligger dette unike museet med omvisning av interessante, spennende, morsomme og tragiske hendelser gjennom bedriftens virksomhet gjennom 95 år. Museet viser hvordan Jotun utviklet seg fra å være en liten lokal fabrikk i Sandefjord, til å bli et stort internasjonalt selskap.

Visste du for eksempel at sprayboksen er en norsk oppfinnelse? På Jotunmuseet kan du se prototypen på verdens aller første sprayboks. Og her finner du Jotunflagget som utrolig nok overlevde den voldsomme brannen i 1976, fargeblandingssystemer fra før Multicolors tid, spesielle annonser fra 2. verdenskrig, fargevelger fra tidlig 1900-tall, og instrumenter som har vært brukt til å teste malingens egenskaper. I tillegg kan du høre radioreklamer fra 30-tallet, se gammelt produksjonsutstyr. Jotunmuseet har ikke vanlige åpningstider, men tar imot besøkende etter avtale. Kontakt  Elisabeth Elgvin Berg på telefon 971 05 504, elisabeth.elgvin.berg@jotun.no. Fri inngang.

Jettegryter 

Jettegryter 

I Vestfold vil du finne mange jettegryter. Smeltevann fra isbreene har dannet virvler slik at stein og grus borer seg ned i en steingryte. Jettegryter er et glatt og ofte sylindrisk hull som har oppstått ved at en breelv har satt stein og grus i turbulent bevegelse under isen. Bredde og dybde på jettegryter varierer fra noen få desimeter til mange meter.


Istrehågan gravfelt

Istrehågan gravfelt

Istrehågan har vært kalt Vestfolds svar på Stonehenge, og går for å være et av Nordens flotteste steinsetninger.  Istrehågan ligger ved Jåberg på grensen mellom Larvik og Sandefjord. Her ble det i folkevandringstiden, for ca. 1500 år siden, reist et imponerende og omfangsrikt gravfelt med flere runde og ovale steinsetninger. Den største formasjonen forestiller et skip, med 4,5 meter høye bautasteiner i stevnene. Bredden er 9 meter og lengden 25. Båtrelingens svungne linjer markeres tydelig av steinenes fallende høyde mot «midtskips».  Hva som foregikk her av hedensk kult og offerritualer, før kristendommen kom til landet, kan man bare gjette seg til og fantasere om. De gåtefulle steinene holder godt på sin historie, selv om arkeologiske utgravninger i 1960-årene gav en viss pekepinn.

Indre torget i Stavern

Indre torget i Stavern

Ta deg en historisk og kulturell tur til Stavern, med blant annet en gammel pumpepark og en gymsal som brukes til utstillinger og konserter. Øverst på torget ligger den flotte kirken, og rundt torget omkranser garnisonbygninger i den karakteristiske, «staverngule» fargen. Gårdsrommet mellom det gamle rådhus og skipstømmermester Olsens hus er restaurert slik det opprinnelig var på 1700-tallet. Enkel kafé med umiddelbar nærhet til markedet om sommeren.

Hvasser Kystmuseum 

Hvasser Kystmuseum 

På Loshuset i Sandøsund finner du Hvasser Kystmuseum. I tillegg til en fast samling med historie fra Hvasser Losstasjon, har de nye temautstillinger årlig. Museet er åpent 5 - 6 uker i sommersesongen og i kulturuka i oktober. På museet finnes en større fotosamling, samt innsamlet gårds- og brukshistorie som ikke er publisert finner tilgjengelig i album.

Hvalfangstmonumentet

Hvalfangstmonumentet

Monumentet, som ble donert av skipsreder Lars Christensen, ligger vakkert og godt synlig til der Jernbanealleen møter Strandpromenaden i Sandefjord. Monumentet ble reist som en ære til de menn som gjennom innsats på land og hav skapte den moderne hvalfangsten. Anlegget er sirkelrundt og har en bronsestøpt skulpturgruppe i midten som veier hele 26 tonn. Monumentet dreier rundt sin egen akse én gang i timen. I mørket sørger 128 undervannslyskastere for belysningen av monumentet. Rundt monumentet er det anlagt en kompassrose som følger himmelretningene nøyaktig. 

Horten Bilmuseum 

Horten Bilmuseum 

En stor opplevelse for hele familien i tradisjonsrike Horten Bryggeri's gamle ølhaller i museumsbyen Horten. I Horten Bilmuseum kan du på kloss hold oppleve bilens fargerike historie fra 1900 og helt frem til 1960 og 70-årene. En enestående og omfattende samling kjøretøyer som spenner over alt fra de helt store sjeldenhetene til "bestefars" bruksbil eller hans første motorsykkel. Rekvisita, biltilbehør og masser av motorhistoriske "snurrepiperier" danner ramme om det hele. Modelljernbanen på 24 m² setter en ekstra spiss på besøket. 

Herregården 

Herregården 

På Herregårdssletta i Larvik ligger Herregården, som i dag er en del av Larvik museum.

Herregården ble påbegynt i 1674 og stod ferdig til Ulrik Frederik Gyldenløves tredje bryllup med Antoinette Augusta von Aldenburg den 16. august 1677. Gyldenløve var greve i Laurvigen grevskap og stattholder i Norge. Gjennom året huser Herregården en rekke kulturarrangementer.

Helleristningene på Haugen


Helleristningene på Haugen

På Haugen, litt nord for Istrehågan, er det noen helleristninger som viser mennesker som er formet som små spiraler. Det er det eneste stedet i Vestfold hvor slike er funnet. D kan Kan også se skip, spiralfigurer og skålgroper.

For å komme til helleristningene følger du Rv. 303 fra Larvik mot Sandefjord. Ta av ved Løve mot Istrehågan, og kjør deretter ca. 2 km videre i nordlig retning.