Hedrum bygdetun


Hedrum bygdetun

På gården Vestbymoen i Kvelde sentrum ligger Hedrum bygdetun. Gården ble kjøpt av Hedrum Historielag i 1984, og gjennom en enorm dugnads-innsats fra mange medlemmer har dagens bygdetun blitt til. Bygdetunet er åpent søndager i sommermånedene, med utstillinger, kulturinnslag og servering. Det arrangeres også historiske turer til forskjellige steder i bygda hver onsdag om sommeren. Medlemsgrupper arbeider med og arrangerer opplæring i veving, slektsgransking, treskjæring, kniv/slire, kurv/flisefat. Ta kontakt på telefon 33 11 25 76 for mer informasjon. Gratis inngang og parkering!

Haugar Vestfold kunstmuseum

Haugar Vestfold kunstmuseum

I hjertet av Tønsberg ligger kunstmuseet Haugar Vestfold. Her finner du både faste og midlertidige aktuelle utstillinger. I tillegg til vanlige åpningstiderog tilbud,  inviterer museet til familiesøndager med omvisninger for barn og voksne sammen etterfulgt av verksted. Her lar vi oss inspirere av utstillingene vi har sett og maler, tegner, trykker, bygger og utforsker kunsten videre.

Gokstadhaugen

Gokstadhaugen

Fem minutter utenfor Sandefjord sentrum ligger Gokstadhaugen. Denne gravhaugen ble oppdaget i 1879, og var opprinnelig 50 meter i diameter og fem meter høy. I graven lå det kjente Gokstadskipet som i dag står utstilt på Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo. I graven ble det funnet blant annet knokler fra en mann som var en del av det øverste sosiale sjiktet i vikingtid, tre småbåter, et teltformet gravkammer, fiskekroker, seletøybeslag, kjøkkenutstyr, en seng med utskårne dyrehoder, fem enklere senger, en slede, et spillebrett, tolv hester, fire hunder, to hønsehauker, to påfugler, silketøy og diverse skjold. Knoklene oppbevares i dag ved Universitetet i Oslo.

Gravhaugene på Fevang 

Gravhaugene på Fevang 

Et gravfunn som kanskje er mindre kjent er gravhaugene på Fevang, tett inn til Raveien (gamle E18).
På Fevang er det funnet mange gravhauger i forskjellige former og fasonger, og det er det funnet flere gullsmykker. I området finnes også åkrer og rydningsrøyser fra en jernaldergård, men selve gården er aldri funnet. 

Fritzøe Verk 

Fritzøe Verk 

Gammelt verksområde i nærheten av Larvik sentrum. Fritzøe-bedriftens historie går tilbake til før Larvik ble grunnlagt, og den dag i dag er bedriften fortsatt en av byens viktigste hjørnesteinsbedrifter. På verket i dag finnes det et bredt spekter av kunst- og kulturbaserte institusjoner som Vestfoldmuseene IKS, avdeling Larvik Museum, Larvik kulturskole, Studio Nille (Larvik ballettskole) og Husfliden Larvik. Også kreative enkeltmannsforetak og næringsvirksomheter som for eksempel bildekunstnere, keramikere, glassblåsere, klesdesignere, arkitekter og fotografer holder til på det gamle verksområdet. På Fanny Langestrand kafé i Nedre verksgård kan man nyte en matbit i stemningsfulle omgivelser. 

Fulehuk fyr

På skjæret Fulehuk sørøst for Bolærne utenfor Tønsberg ligger Fulehuk fyrstasjon. I 1989 ble Fyrstasjonen lagt ned, men senere overtatt av Nøtterøy kommune i 2005 og satt i stand som kystledhytte av Fulehuks venner. Fulehuk fyr er en fantastisk perle, og det er mulighet for overnatting på fyret. Ta kontakt med Foreningen Fulehuks Venner på booking@fulehuk.com

Fredriksvern


Fredriksvern

I 1749 så Fredrik V muligheten for krig med Sverige, og det  ble det besluttet å bygge et nytt galeiverft og en hovedstasjon for orlogsflåten i Norge. Stavern ble valgt ut fra den korte avstanden både til Danmark og Sverige, samtidig som stedet hadde en gunstig havn med to utløp. I dag er det flere gallerier og museer som huser de gamle og koselige bygningene inne på Fredriksvern Verft. Sjøhistorisk Magasin har vært her siden 1996, og senere kom Galeimuséet og galleriene i Steinbrakka og Plankekokeriet.  De ulike foreningenes skiftende utstillinger i Kadettbrakka er vel verdt et besøk. Det arrangeres utstillinger, kabareter, konserter og aktiviteter generelt.

Folehavna fort

Folehavna fort

Tilgangen til Folehavna fort er utmerket, dette er et fritidsområde som benyttes av veldig mange. Det fortet dog bærer preg av, er at det under sikringsarbeidet i 2009 ble revet, fjernet og jevnet mye i forhold til hvordan fortet så ut under krigen og ikke minst etter at det norske forsvaret tok over. I dag er det ingen kanoner eller lignende igjen, og Folehavna fort fremstår nok mer som en “militærhistorisk park” enn et fort i dag. Opprinnelig tilhørte Folehavna batteri Artilleriegruppe Larvik som ble opprettet mars 1941 i Ansbach, og kom til Norge april-mai samme år. Gruppen ble ledet av major Gunther med hovedkvarter i Larvik. De tyske militære myndighetene kalte fortet for Vesterøen, men etter 1945 har fortet hatt navnet Folehavna som egentlig er navnet på bukta med sandstrand, ut mot Sandefjordsfjorden. I dagens kart kalles spissen på Vesterøya for Tveitanodden. I alt ble det bygget tre større tunnelanlegg på Folehavna, der det ene anlegget ble sprengt tvers gjennom det høyeste partiet, denne var ca 120 meter lang og hadde tre åpninger. 

Essoskogen

Essoskogen

Dette er et av Tønsbergs viktigste rekreasjonsområder. Selv om området ligger i nærheten av Esso sitt hovedraffineri i Norge (Esso Slagentangen) vil en tur i skogen her gi deg fine naturopplevelser i et fantastisk turområde. Her finner du det vernede rullesteinbeltet fra istiden, som strekker seg videre til Mølen og Jomfruland. Det er et bredt nett av stier i skogen, og området er kjent for sin vakre flora på våren og skal ha områder med god matsopp. Det er mulighet for fiske fra fjellet i syd eller fra brygge på Karlsvik. Syd på Karlsvikodden er det en fin naturiststrand.

Damvann

Damvann

Damvann er et flott vann på grensen mellom Kvelde og Hvarnes, med stupbratte fjell som speiler seg i det sirkelrunde Damvann. Spennende stier på høydedrag med flott utsikt. Generelt er det mye bra fisk i dette vannet. Det er enkelt å komme seg til Damvann med bil og sykkel, og det er også lagt til rette for funksjonshemmende. Bomavgift ved innkjøringen.

Colin Archers hus på Tollerodden

Colin Archers hus på Tollerodden

Tolleroddens historie er knyttet til tollvesen, skipsfart og handel. Den berømte båtbyggeren Colin Archer ble født i huset i Kirkestredet i 1832, av skotske foreldre, og vokste opp i ett av Larviks eldste hus, opprinnelig fra 1668. Opprinnelig var bygningen byens tollbod og bolig for tollere (fra 1686 til 1789), med en enestående kontinuitet i eierrekke og funksjon. Deretter eiede de handlende og sjøfarende Tollerodden. I dag er huset nydelig restaurert med blant annet barokkdekor fra 1700-tallet. Noen av Vestfolds mest verdifulle antikvariske bygninger med blant annet 300 år gammel barokkdekor ligger på eiendommen. Om sommeren kan du slappe av i kafeen utenfor, og det spilles ofte intimkonserter.

Citadellet


Citadellet

Staverns Fort på Citadelløya var det første militære anlegget i Stavern, og ble også anlagt under Gyldenløve i løpet av 1680-årene for å beskytte havnen i feiden mot svenskene. Stavern Fort ble senere en viktig base for Tordenskiold og hans flåte under den store nordiske krig fra 1709 til 1720, og samtidig et sentralt punkt for sjøtrafikken til og fra Danmark. I 1757 fikk fortet endret navn til "Citadellet". Deler av Stavern Fort ble fjernet og fornyet da Fredriksvern ble anlagt som hovedstasjon for den norske marinen fra 1750 til 1758. Det gamle fortet ble en del av Fredriksvern verft, og det eldste bygget i anlegget, Kruttårnet, har en karakteristisk arkitektur og er i dag en kjent turistattraksjon. 

Bøkeskogen

Bøkeskogen

Bøkeskogen er Norges største (300 mål) og verdens nordligste offentlige bøkeskog. Et rekreasjonsområde og Larviks ”storstue” med lysløyper og kilometervis med merkede løyper. Skjenket i 1884 av godseier Treschow til Larvik bys befolkning. Helt siden 1800-tallet har Bøkeskogen fungert som utfluktssted for byens befolkning, og er blitt mye brukt til byfester og markeringer. På den store plassen rett ved hovedporten finner du det populære utfartsstedet Bøkekroa. God mat, stemning og swingende jazzmusikk hver fredag i sommerhalvåret. Ved siden av kroa er det en friluftsscene som ofte blir brukt i forbindelse med ulike musikkarrangement.  

Brunla gravfelt

Brunla gravfelt

Ett av de største gravfeltene fra jernalderen i Vestfold er gravfeltet på Brunla og Agnes gård ved Stavern. På et 120 dekar stort område eksisterer nærmere 90 graver, brønner og groper. Det har blitt oppdaget en mengde nye graver og spor etter eldre dyrking på gravfeltet på Brunla og Agnes. Disse ble funnet under et omfattende restaureringsarbeid for å gjenskape vegetasjonen slik den tidligere har vært. Det står en informasjonstavle på stedet. 

Borrehaugene

Borrehaugene

Nordens største samling av storhauger fra yngre jernalder finner vi i den vakre Borreparken like nedenfor Midgardsenteret. I perioden ca. 600 og 900 e.Kr. ble det bygget hele ni storhauger på Borre, i tillegg tre store røyser blant storhaugene som bidrar til stedets monumentale karakter. Dette er helt unikt, da det ikke finnes flere like store hauger samlet på ett sted i Nord-Europa. Storhaugene vitner om politisk makt, og trolig var Borre stedet for lederskapet å manifestere sin ære etter livet.