Hva skjer i Oslo

Filtrering etter: Hva skjer i Oslo

Onsdagsbillett Øyafestivalen 2019
aug.
7.
til 8. aug.

Onsdagsbillett Øyafestivalen 2019

  • Tøyenparken, OSLO Oslo Norway (kart)
  • Google Calendar ICS


Tirsdag 6. august 2019 er klubbdagen på flere utesteder i Oslo og fra onsdag 7. til lørdag 10. august er det festival i Tøyenparken. 
Inngang til parken starter kl. 13:00 onsdag - fredag, kl. 12:00 lørdag. 


Innslippet stenges kl. 22:00 alle dager.
Barn under 12 år går gratis uten billett.
Ledsager må kontakte Øyafestivalen for adgangstegn.

For mer info se Øyafestivalens hjemmeside og facebookside.

Vis arrangement →
OSLO BISLETT GAMES 2019
juni
13.
5:00 p.m.17:00

OSLO BISLETT GAMES 2019

Oslo Bislett Games er Norges største internasjonale idrettsarrangement. Det er med i Diamond League serien i friidrett og er det syvende stevnet. Det blir i 2019 arrangert torsdag 13. juni.

Oslo Bislett Games 13. juni 2019 kl. 17:00

5.stevnet i IAAF Diamond League serien. 



Praktisk på stadion:

- Stadion åpner kl.17:00 og stevnet starter kl.18:00. Offisiell åpning kl.19:30/Stevneslutt kl.22:00.

- Alle seter er nummererte. På "Store stå" tribunen, Felt B, C, D, E, og F er det tak fra rad 12 og oppover. 

- På Thon Hotels tribunen felt J, K og L er det tak fra rad 12 og oppover. Billetter her bestilles på e-post: tickets@bislettalliansen.no

- Gruppebestilling +20 bestilles på e-post: tickets@bislettalliansen.no

- Rullestol og ledsager-plass: Ledsagere går gratis sammen med rullestolbruker. 

- Servering: kiosk og food trucks, kun alkoholfritt.

- Barnebilletter gjelder for barn under 16 år. 

Ruter Billett for buss, trikk og T-bane innenfor Ring 3 er inkludert i billetten hele dagen. 

Adkomst kollektivtransport: buss 21, trikk 17/18.




Endelig tidsskjema legges ut på bislettgames.no en uke før arrangementet.

Velkommen!


PROGRAM

Disciplines 2019

100m Men

200m Women

Dream Mile Men

5000m Men

3000m SC Women

100m H Women

400m H Men

400m H Women

High jump Women

Pole vault Men

Triple jump Women

Shot put Women

Javelin Men


Om Stevnet OSLO BISLETT GAMES og Bislett Alliansen
"The world record track"

De internasjonale stevnene begynte i 1924. Torshaug IF arrangerte store stevner som ble kalt «amerikanerstevner» fra 1924 til 1937. Og den første verdensrekorden ble satt på det første stevnet. Hollandske Adriaan Paulén (1903-1985) løp 500 m på 63.8 i 1924. Det ble i alt satt 12 offisielle og 2 uoffisielle verdensrekorder på disse stevnene. I 1946 ble friidretts-EM arrangert på Bislett. Fra 1947 til 1965 var det en rekke forskjellige arrangører som stod bak stevnene, og stevnene hadde mange forskjellige navn, bl.a. Oslo-lekene, Høst-lekene, Septemberlekene, Norden-USA, samt ulike andre landskamper. I denne perioden økte Bisletts offisielle verdensrekordsamling med 16, fra 14 til 30. I dag 45 år etter er vi stolte av og kunne si at Bislett Stadion er sitt kalle navn ”the world record track ” verdig det er satt ikke mindre en 65 verdensrekorder på stadion. Og legger man til de 4 junior verdensrekordene så blir tallet 69. 

BISLETT ALLIANSEN DANNES

Flere ganger gikk stevnene med dundrende underskudd. Det ble satset hardt økonomisk for å få med de beste, og værgudene var ikke alltid like samarbeidsvillige. Som en konsekvens av dette dannet de tre klubbene BUL, Vidar og Tjalve i 1965 Bislett-alliansen, og håpet at de ved å samle kreftene og ressursene og dele risikoen kunne satse i langt større skala enn før. I 1965 holdt Tjalve sitt jubileumsstevne, der Ron Clarke satte verdensrekord på 10 000 m, og fra 1966 arrangerte Bislett-alliansen Bislett Games. De første årene to hvert år, men etter hvert et stevne om sommeren. Det ble satt jevnt og trutt med verdensrekorder, og Bislett og stevnet ble kjent over hele verden. Sports Illustrated kåret i 1999 Bislett stadion til verdens femte beste idrettsarena i det 20. århundre.

 http://sportsillustrated.cnn.com/centurys_best/news/1999/06/02/top_venues/

I 1993 gikk Bislett-alliansen sammen med Zurich, Brussel og Berlin og dannet stevnekjeden Golden Four. I 1998 ble kvartetten utvidet og navnet endret til Golden League. Det aller første Golden League-stevnet gikk på Bislett 9. juli 1998 og det siste ble arrangert 3 juli 2009: Da var en epoke over men det skulle komme mer.

ARNE HAUKVIK OG JORDBÆRSELSKAPET

Arne Haukvik ble primus motor for Bislett-alliansens stevner. Han hadde som ivrig medlem i Bondeungdomslaget (BUL) vært med å arrangere friidrettstevner fra han kom tilbake fra USA i 1955. Det var også Arne Haukvik som startet tradisjonen med jordbærselskap, og som med så mye annet, begynte også denne i det små. Haukvik var Ron Clarkes manager og hadde mye kontakt med australieren, som hadde familien sin med seg til Europa når han konkurrerte. Og siden barna deres var jevngamle, inviterte Haukvik Ron Clarke og familien hjem til seg og serverte jordbær og fløte samt tradisjonell norsk sommermat. Og journalistene som kom og ville snakke med Clarke fikk selvsagt også smake, og etterhvert ble jordbærselskapet et offisielt pressetreff for utøvere, journalister og alle med verv i idretten, store og små kjendiser. Selskapene ble tidligere holdt i Haukvisk hage på Økern, men har fra 2001 blitt holdt i Oslo rådhus. Der har antallet stjerner og journalister bare fortsatt og øke og med ordføreren som vert har dette nå blitt en tradisjon vi er stolte over. Arne Haukvik falt fra i 2002 og fikk aldri gleden av å oppleve den nye flotte stadion som ble åpnet 27.juli i 2005.

Den nye stadion åpnet for nye muligheter og publikum - og utøvere fikk et helt annet tilbud enn tidligere. Tilstrømningen til stevnet ble større enn noen gang. Den usikre situasjonen som rådet om Bisletts framtid som arrangør av verdensklasse stevner ble avløst av ny optimisme. Kvaliteten på stevnet på den nye stadion var, om mulig, enda bedre enn tidligere. Det har vært topp prestasjoner fra mange utøvere med de to verdensrekordene på 5000 meter kvinner av Meseret Defar i 2007 og Tirunesh Dibaba i 2008 som de største prestasjonene.

De store internasjonale seriene innenfor friidretten arrangeres i Europa mens mange av de største profilene kommer utenfra Europa. Friidrettsinteressen øker over hele verden ikke minst etter de olympiske leker i Beijing i 2008. Friidretten er også så heldig å få en ny utøver som tar verden med storm, Usain Bolt. Som en konsekvens av alt dette, dannes det en ny verdensserie i friidrett den får navnet IAAF Diamond League. Bislett Alliansen har vært med på å utvikle serien sammen med de 14 andre arrangørene og det internasjonale friidrettsforbundet. Bislett Alliansen er stolt over at det nå kun er de 3 arrangement stedene Oslo, Zurich og Brussel som har vært med i alle de viktigste seriene: Grand Prix, Golden Four, Golden League og IAAF Diamond League. 14. mai 2010 braker det løs med det første stevnet i serien i Doha. Det er Europa premiere på IAAF Diamond league på Bislett 4. juni 2010.

BISLETT STADION

Den spede begynnelse Området hvor Bislett stadion står, ble opprinnelig brukt av Bislet Tæglverk. Da er vi tilbake til slutten av det nittende århundret. I 1898 kjøpte Oslo kommune et område på 60 000 m2 av teglverket for å skaffe nordøstlige bydeler en idretts- og lekplass. Dette området var allerede mye brukt av ungdom til fysisk aktivitet både sommer og vinter. Kjøpesummen var 500 000 kroner, eller ca 8 kroner kvadratmeteren. Tomtene ellers i strøket gikk normalt for det tredobbelte, kommunen fikk området billig. Det var stor byggeaktivitet i Kristiania på slutten av 1800-tallet, men byens reguleringssjef, Thor Gallus, konkluderte med at den leirholdige jorda på Bislett ikke egnet seg som byggegrunn for boliger.

BISLETT BLIR SPORTSPLASS

I 1907 søkte idrettsmannen Martinius Lørdahl om å få oppføre et sportshus på plassen, og da ble mesteparten av arealet overlatt til organisert idrettsvirksomhet. For første gang omtales eiendommen som «Bislæt idrætsplads». Martinius Lørdahl (1873-1933) gikk på skøyter, syklet og løp og var aktiv i flere foreninger og opptatt av å få til områder som kunne brukes til idrett. Han regnes som en av pådriverne for å skape forhold for organisert idrettslig aktivitet på Bislett og har fått en plass utenfor stadion oppkalt etter seg. Åpningen foregikk med stor festivitas i 1908. Banen hadde en omkrets på 300 m, og Jacob Vaage beskriver i Byminner (1975-76) området slik: «En net pavillion med rummelige omklædningslokaler for damer og herrer, et restaurationsrum. Hr. Martinius Løvdahl har æren av planen og dens virkeliggjørelse. Han har skaffet midlerne mens kommunen har overladt plassen gratis.»

Forholdene på plassen var ganske enkle de første årene, men så tidlig som i 1913 ble det spilt landskamp mot Sverige på Bislett. Det ble etter hvert krevd en mer aktiv linje fra kommunen, det var behov for en sportsplass til både sommersport og skøyter. Så kommunen overtok området og gikk i gang med å bygge en helt ny idrettsplass i 1917. Det ble oppført en større klubbygning med treningslokale for boksing og brytning, garderober, dusj og kafé, og det ble satt opp en stor overbygd tribune. Arkitekt var Ole Sverre og prisen på utbyggingen var 1,1 millioner. Banen ble tatt i bruk i 1922. Hovedtribunen foran klubbhuset og tribunen i søndre sving ble reist til VM på skøyter 1925. Både de første tribunene og taket over Store Stå var av treverk. Mellom 1935 og 1939 ble tribunene lagt om slik at det ble plass til 32 000 tilskuere. I 1938 ble så trekonstruksjonene revet i sin helhet, før stadion gjenoppstod i betong i 1940.

BISLETT FRA TRE TIL BETONG

En dagbok fra byggingen av den nye stadion. Klikk her: home.online.no/~geirjoar/bislett.htm

I 1938 fikk arkitekt Frode Rinnan i oppdrag å bygge en ny stadion. Klubbhuset til Sverre ble bygget inn i Rinnans funksjonistiske anlegg i betong. Til de 6. vinterolympiske leker i Oslo i 1952 fikk Rinnan i oppdrag å oppgradere Bislett, og arenaen var både åpnings- og avslutningsarena under vinterlekene. I 1984-85 ble tribuneanlegg, dusj og garderober modernisert. Det markante klubbhuset ble bygd, og det ble laget en ny pressetribune med glassvegger. I 1922 var hele banen gruslagt. Det ble lagt gress på innerbanen mellom 1935 og 1939, og i 1971 fikk løpebanene kunststoffdekke. Dette ble senere fornyet i 1984-84. Bislett har aldri hatt flere enn seks løpebaner, minst to for lite for internasjonale krav de senere årene. Før stevnet i 2003 ble det bygd ut to løpebaner til på oppløpsiden ved at man tok av lengdegropa på innsiden, slik at man fikk plass til åtte 100-meterløpere.

NYE BISLETT STADION

I 1994 ble det nedsatt en arbeidsgruppe med representanter fra forskjellige idrettsorganisasjoner, Kulturdepartementet og Oslo Park-og idrettsvesen. Gruppen skulle utrede mulige tiltak for Bislett stadion. Utredningen førte til at Oslo kommune i 1995 inviterte til en konkurranse om ombyggingen av Bislett stadion. Etter 10 år, og lang politisk dragkamp om riving eller ombygging av eksisterende stadion, ble det til slutt gitt klarsignal for riving.

Den 2. juni 2004 rullet de første anleggsmaskinene inn på Bislett stadion. 2 måneder senere var det klart for gjenreisning av et internasjonalt godkjent friidrettsanlegg. Nytt stadion gjenoppstår på bare 10 måneder. Byggherre er Kultur og idrettsetaten i Oslo kommune. Det er trolig verdensrekord i bygging av et stadion anlegg. Nye Bislett stadion får kapasitet til ca. 15.100 tilskuere. Anlegget oppfyller internasjonale krav til friidrettsanlegg, og nasjonale krav til fotballanlegg i eliteserien. Byggingen krever i alt 10 km prefabrikerte tribuneelementer i betong. Elementene fraktes med båt på over 400 billass fra Ålborg i Danmark. Stadionmurene støpes ved hjelp av såkalt glideforskaling, noe som reduserer byggetiden drastisk: 100 meter stadionmur med en høyde på 18 meter støpes på en uke. En stor del av de gamle stadiontribunene ble knust og benyttet som fyllmasse i grunnen under det nye anlegget. Ved å dreie stadion i nordøstlig retning i forhold til det gamle anlegget optimaliseres antallet tribuneplasser. Samtidig økes banearealet fra 6 til 8 baner, uten at det verdifulle samspillet med omgivelsene går tapt.

Nye Bislett Stadion er tegnet av Arkitektfirmaet C. F. Møller. Utgangspunktet for prosjektets arkitektoniske løsning har vært ønsket om å bevare det unike forholdet som i dag eksisterer mellom idrettsarenaen og byen. I kraft av stedets bygningsstruktur oppleves Bislett Stadion som et intimt rom, der veggene ikke dannes av tribuneanlegget, men av den omkringliggende bygningsmassen. Stadion omfatter også to hjørnebygg på henholdsvis Bislett plass og Lørdahls plass, der hjørnebygget på Bislett plass også skal kunne brukes til andre bydelsrelaterte funksjoner. Hovedtribunen, VIP-området og presseområdene har adkomst med egne innganger fra Lørdahls plass.

Den usikre situasjonen som rådet om Bisletts framtid som arrangør av verdensklasse stevner ble avløst av ny optimisme. Kvaliteten på stevnet på den nye stadion var, om mulig, enda bedre enn tidligere. Det har vært topp prestasjoner fra mange utøvere med de to verdensrekordene på 5000 meter kvinner av Meseret Defar i 2007 og Tirunesh Dibaba i 2008 som de største prestasjonene. Bislett ble igjen populær som arena for ” hverdag og fest” Skoler, idrettslag og treningsivrige i alle aldre strømmer til banen og stadion bekrefter sin posisjon som Norges mest brukte idrettsanlegg.

Den store endringen fra gammel til ny stadion er den nye innendørsløpebanen. Det er i alt 540 meters rundbane med sprintstriper mot Bislett Gate. Av finansielle grunner ble ikke banen isolert helt rundt da anlegget sto ferdig. Det la ikke en demper på tilstrømmingen, og periodevis var det flere folk her enn det strengt tatt var plass til.

I februar 2010 var det igjen tid for å feire på Bislett. Da ble innendørsløpebanen ferdigstilt og isolert helt rundt. For friidretten er dette et eventyr. Det åpner for treningsmuligheter Oslo aldri tidligere har hatt tilgang til. I tillegg til innendørsløpebanen er man også i innspurten på å installere tak over hovedtribunen. Dette er sårt tiltrengt og taket er med å heve kvaliteten på hele anlegget og åpner for ytterligere muligheter for arrangement. I tillegg gir det økt komfort for publikum. I 2010 vil enda et fotballag spille på Bislett. Gamle ærverdige Lyn flytter fra Ullevål til Bislett og starter prosessen med å komme seg opp der de hører hjemme, i øverste divisjon. Bislett atmosfæren vil hjelpe dem på veien!

Vis arrangement →
Julekjøring med Tertitten
des.
31.
11:00 a.m.11:00

Julekjøring med Tertitten

Reis deg til julestemning med Tertitten

Julekjøring 2018

2. desember / 9. desember / 16. desember / 31. desember

Drøm deg vekk i skumringen med historiske vogner varmet opp med vedovner, lune tepper og tente parafinlamper.

Søndagene i adventstiden blir ikke den samme uten lukta og lyden fra vår kjære Tertitten. Det er blitt en tradisjon for mange å ta en tur med Tertitten i førjulstiden. Velkommen!

Togturen varer ca. 1 time, inkludert et stopp på ca. 30 minutter på Fossum stasjon.

På Fossum stasjon blir det en pause med pepperkaker og gløgg i et julepyntet Velhus, og kanskje kommer nissen? På Fossum er det også mulig å ta deler av julehandelen i vår museumsbutikk.

For de som ønsker seg ekstra påfyll av vinterfrisk luft under stoppet på Fossum, anbefaler vi en tur med hest, kusk og slede. Turen er inkludert i togbilletten.

Tidspunkter

Avganger fra Sørumsand kl. 11:00, 12:15, 13:30, 14:45. 


Søndag 02.12 - Vi samkjører med Blaker Skanses julemarked. Gratis veteranbuss mellom Fossum stasjon og Skansen.
Søndag 09.12
Søndag 16.12
Mandag 31.12



Billettpriser

3. klasse: 
Barn/Honnør kr. 80,- Voksne kr. 150,- 

2. klasse: 
Barn/Honnør kr. 110,- Voksne kr. 200,-

Barn under 3 år reiser gratis.

Billetter kjøpes på Sørumsand stasjon. Oppmøte 15 - 30 minutter før avgang.

Billetten inkluderer tur med hestevogn på Fossum.

Vi kan, ved henvendelse på e-post, reservere billetter på forhånd for grupper på minimum 8 personer.


Reservasjon av vogn

Reservasjon av vogn i ordinært tog kr. 1500.- pr. vogn. Ordinær billett løses i tillegg til reservasjon. 

Hunder er tillatt i vognene, men reisende henstilles til å ta hensyn i tilfelle medpassasjerer har allergier eller er redd hunder. Hundeeier har selv erstatningsansvar i tilfelle ødeleggelser. 

KONTAKTINFO:

Tertitten Sørumsand sentrum, Postboks 59, 1921 Sørumsand

Telefon 46 54 21 18

E-post urskog.holandsbanen@mia.no

 
Vis arrangement →
Julelunsjkonsert
des.
6.
12:00 p.m.12:00

Julelunsjkonsert

Velkommen til en stemningsfull julekonsert i Ridehuset. Hold av datoen. Program kommer snart. Vi serverer kaffe, gløgg og pepperkaker. Ta med matpakken om du vil. Billetter i salg fra 15. oktober kl 15.00.

Torsdag 6. desember 2018 kl. 12:00–12:45

Ridehuset Scene Kirkegata (hovedporten, Akershus festning), 0150 Oslo

Vis arrangement →
Julegrantenning på Universitetsplassen
des.
2.
5:00 p.m.17:00

Julegrantenning på Universitetsplassen

Julegrana tennes på Universitetsplassen. En varm og kjær juletradisjon som siden 1919 har samlet Oslos innbyggere, byens ordfører og Frelsesarmeen til folkefest. Velkommen skal du være!

kl. 16:00 Oppmøte for de som vil være med i fakkeltog! Utdeling av fakler ved Jernbanetorget.
kl. 16:30 Fakkeltog fra Jernbanetorget til Universitetsplassen
kl. 17:00 Julegrana tennes på Universitetsplassen

Ordfører Marianne Borgen
Lysejordet skoles barnekor
Frelsesarmeens hornorkester

STED OG TID: Karl Johans gate 47, 0162 Oslo, Norge / Søndag 2. desember 2018 kl. 17:00–18:00

Vis arrangement →
Mini-Nøtteknekkeren i Ridehuset - Akershus festning
des.
1.
til 2. des.

Mini-Nøtteknekkeren i Ridehuset - Akershus festning

  • Akershus festning (kart)
  • Google Calendar ICS

«Nøtteknekkeren» er elsket av publikum verden over og danset av Nasjonalballetten hvert år siden 1965. For mange blir det ikke jul uten og hver jul strømmer nærmere 30.000 barn og voksne til Operaen. Billettene til alle årets forestillinger er utsolgt.

Hør et utvalg av satsene fra Tsjaikovskis fargesprakende og fantastiske suite arrangert for våre treblåsere av Øivind Westby. Skuespiller Ingjerd Egeberg binder musikkstykkene sammen og tar oss med inn i det vidunderlige eventyret hvor Clara sovner i juleselskapet og magiske ting begynner å skje. 



JUL PÅ AKERSHUS FESTNING
Konsertene er tilknyttet arrangementet «Jul på Akershus festning». Før og etter konsertene er de mange ulike aktiviteter for barn og voksne rundt omkring på festningen. Informasjon om dette ligger her: www.julefestningen.no

Fri entré med billett.
Dørene åpnes 30 minutter før hver konsert. 
Varighet ca 1 time.

DIRIGENT
Max Artved er professor i kammermusikk ved Det Konglige Danske Musikkonservatorium i København og var tidligere solooboist i Danmarks Radiosymfoniorkester. Ved flere anledninger har han vært solooboist med Oslo-Filharmonien. I februar gjestet han oss i forbindelse med konserten «Treblåsaften».

Ingjerd Egeberg ble uteksaminert fra Statens teaterhøgskole i 1994. Hun har jobbet som skuespiller ved Hålogaland Teater og Rogaland Teater, hvor hun også var teatersjef. Nå er hun ansatt ved Nationaltheatret. Hun har hatt roller i TV-serier og filmer, sist i Hollywood-produksjonen Downsizing. I august var Ingjerd med oss som Peer Gynt under "Høgfjellskonserten" vi spilte på Rondablikk Høgfjellsscene.


DET SPILLES 2 FORESTILLINGER LØRDAG (13 og 15) OG 1 FORESTILLING SØNDAG (13)

STED:

Ridehuset Scene Kirkegata (hovedporten, Akershus festning), 0150 Oslo

Vis arrangement →
Tøyensk jul
des.
1.
12:00 p.m.12:00

Tøyensk jul

  • 5 Sørligata Oslo, Oslo, 0190 Norway (kart)
  • Google Calendar ICS

Kjære Tøyenbygda! 

Hold av lørdag 1. desember 2018 kl. 12:00–17:00

Det blir selvfølgelig Tøyensk Julemarked i år som i fjor! Hold av dagen. Program kommer, men vi vet allerede at det blir:
* Digg mat fra ulike matboder
* Brukt, hjemmelagd, julete, ikke-julete, lopper, tøyenske produkter, med mer! 
* Aktiviteter for barn
* Underholdning for alle

Vil du søke om å ha bod på Tøyensk julemarked? Send e-post til toyenbazaar@gmail.com. 
Det koster 300 kr for leie av bod. Folk fra nabolaget vil bli prioritert. Du får tilbakemelding senest 15. november på om du har fått plass. Påmelding innen 10. november. 

Vil du delta i planleggingen av julemarkedet? Eller vil du opptre på scena? Skriv til nina.bahar@bgo.oslo.kommune.no

Velkommen!

Vis arrangement →
Retro - Vintage - Antikk julemarked
nov.
25.
11:00 a.m.11:00

Retro - Vintage - Antikk julemarked

  • 34C Schweigaards gate Oslo, Oslo, 0191 Norway (kart)
  • Google Calendar ICS

Oslo Brukthandelforening inviterer til sitt tradisjonelle julemarked, med salg av retro, vintage, antikk samlerskatter av julepynt, møbler, lamper, keramikk, porselen, lamper, klær og mye mye mer

Søndag 25. november 2018 kl. 11:00–17:00

Vis arrangement →
Julemarked i Prinsdal
nov.
17.
11:00 a.m.11:00

Julemarked i Prinsdal

Lørdag 17. november arrangerer vi julemarked i Prinsdal. Vi tar med oss noen av våre faste selgere fra Søndagsmarkedet og får med oss flere lokale kunsthåndverkere. 

Det blir salg av strikkeprodukter, smykker, vesker, kremer, gjenbruk og nytt. Her kan du kjøpe de unike, kortreiste julegavene til andre, eller deg selv.

Lørdag 17. november 2018 kl. 11:00–17:00 UTC+01

Har du lyst å delta? Ta kontakt på FB eller send en Mail til sondagsmarkedet@kumaoslo.no

Hilsen Toril og Monika

Vis arrangement →
Jul i Vinterland
nov.
17.
til 30. des.

Jul i Vinterland

  • JUl i Vinterland (kart)
  • Google Calendar ICS

Velkommen til julemagi midt i hjertet av Oslo 17. november - 30. desember 2018!



Julemarked - Julegaveverksted - Underholdning

Bli med på reisen til Jul i Vinterland. Spikersuppa blir til Oslos hyggeligste julemarked og tradisjonen fortsetter på fjerde året. 45 dager med Julemarked, avbrekk fra hverdagen og lukten av gløgg. Smånissene jobber flittig på juleverkstedet med pynt av pepperkaker og julekort – Julenissen tar i mot besøk hver dag.

Alle finner tid til å dele en konsertopplevelse, handle den perfekte presangen eller ta en tur i «Julestjernen».

Vis arrangement →
aug.
8.
til 12. aug.

Øyafestivalen 2018

  • Google Calendar ICS

7. august 2018–11. august 2018

Program / Artister

Onsdag 8. august

Arcade Fire


AMFIET
onsdag 8. august


Høsten 2004 ga Arcade Fire ut albumet Funeral, som ble en overraskende sensasjon. I løpet av få måneder var de blant verdens mest etterspurte band. Siden da har de vært på Øyas ønskeliste, uten at det har passa inn i bandets sommerplaner. I 2018 skal du endelig få oppleve Arcade Fire på vår største scene.

De fulgte opp klassikeren av en debut med Neon Bible (2007), The Suburbs (2010) og Reflektor (2013), alle fulle av sterke låter. I sommer kom Everything Now, deres femte album og det tredje på rad til å toppe den amerikanske albumlista. Bandet ledes av Win Butler og Régine Chassagne. I ryggen har de et solid lag av mulitinstrumentalister. De kombinerer sine røtter i indierocken med elementer fra storslagen stadionrock og fengende pop. Låtene veksler mellom å være dansbare, dramatiske, ambisiøse, lekne og alvorlige. Arcade Fire har spilt på noen av verdens største festivaler og har gjennomført enorme turneer i alle betydningsfulle musikkbyer. De har riktignok kun besøkt Oslo noen få ganger tidligere, så det er viktig å gripe muligheten når den kommer.

Aftenposten: - I konsertsammenheng er bandet er kjent for å utstråle energi av et kaliber en sjeldent skuer. Og legger du til ablegøyer og lysshow, underbygger bare dette at Arcade Fire er scenepersonligheter av rang.

ENGLISH

In the fall of 2004 Arcade Fire released the albumFuneral, which becamean overnight sensation. Within a few months, they were among the world's most sought after bands.

They followed up their classic debut with Neon Bible (2007), The Suburbs (2010) and Reflector (2013), all full of great songs. In the summer of 2017 Everything Now was released, their fifth album and third in a row to top the American album list. The band is led by Win Butler and Régine Chassagne. Behind them they have a solid team of mulitinstrumentalists. They combine their roots in the indie rock with elements of  stadium rock and catchy pop. The songs alternate between being danceable, dramatic, ambitious, playful and serious.

 

Grizzly Bear


SCENE TBA
onsdag 8. august


Grizzly Bear var opprinnelig et navn Ed Droste brukte på sine sololåter, men har vokst til å bli en kvartett fra New York. Deres første utgivelse med full besetning var Yellow House fra 2006. Tre år seinere fulgte de opp med kritikerfavoritten Veckatimest, som også ble et gjennombrudd. I august 2017 kom Painted Ruins, deres første på fem år. Exclaim! mener «Painted Ruins is best enjoyed when you let each song carry you through its many twists and turns».

Drownedinsound.com: - For there isn't really anyone else out there making music even remotely like Grizzly Bear at such a high and consistent level. Their eclectic mix of folk, chamber pop, electronics and jazz maintains their status as a band both perfectly approachable and challenging, and this remains their greatest success.

Deres blanding av utfordrende pop og en slags moderne psykedelia er full av overraskelser og sikrer at man aldri blir lei av låtene. Perfekt for en solfylt dag i Tøyenparken, spør du oss!

ENGLISH

Grizzly Bear was originally a name Ed Droste used on his solo material, but quickly became a quartet. Their first release as a band was Yellow House from 2006. Three years later they relaesed the fan an critics favorite Veckatimest, which also became their breakthrough. Painted Ruins arrived is their first album in five years. Grizzly Bear’s mix of challenging pop and modern psychedelia is full of surprises and makes sure you never get tired of the songs. Perfect for a sunny day in Tøyenparken!

 

TORSDAG 9. AUGUST

Sleaford Mods


SCENE TBA
torsdag 9. august


I første møte med Sleaford Mods oppstår det ofte forvirring. Er det punk? Er det rock? Er det rap? Er det alt på en gang eller ingen av delene? Sleaford Mods’ minimalistiske utgangspunkt legger ingen demper på energien eller treffsikkerheten. Jason Williamson spytter ut sinne, frustrasjon og hverdagsbetraktninger, mens Andrew Fearn lager beats og drikker øl. Nottingham-duoen har de siste åra blitt et fenomen, mange år etter at de to medlemmene hver for seg starta forsøk på å klare seg i musikkindustrien. Nå gjør de seg bemerka på salgslister og fyller klubber over store deler av Europa.

På nye albumet har noe større variasjon enn tidligere, eller som Pitchfork påpeker: -…if ENGLiSH TAPAS at times veers towards formula, it’s at least Sleaford Mods’ own formula, and one that continues to serve them well.

Album som Divide & Exit (2014) og Key Markets (2015) har vært høyt oppe i britiske årsoppsummeringer. Deres nyeste, English Tapas (2017), føyk inn på nummer 12 på albumlista. Ikke gå glipp av en av Storbritannias mest unike duoer under Øya!

 

Wolf Alice


SCENE TBA
torsdag 9. august
Begge de to albuma til London-bandet Wolf Alice, My Love Is Cool (2015) og Visions Of A Life (2017) har nådd andreplassen på den britiske albumlista. Det siste albumet har blitt kåra til et av de aller beste i 2017 av blant andre Drowned In Sound, NME og Q. Deres tidlige materiale var sterkt inspirert av folk, mens de i dag er et mer moderne rockeband. De selger ut stadig større spillesteder på hjemmebane og nå er suksessen i ferd med å spre seg utover Europa.

NME: - With ‘Visions Of A Life’ Wolf Alice are removing any doubt about their status in the UK music scene. Best band in Britain? 100 per cent.

Du har to muligheter til å oppleve Wolf Alice på en norsk scene i 2018. Først på intime John Dee 21. januar, så i grønne omgivelser på Øya torsdag 9. august.

ENGLISH

Both albums by the London band Wolf Alice, My Love Is Cool (2015) and Visions Of A Life (2017) have reached second place on the UK album chart. The new album is included in lists of 2017’s best albums by Drowned In Sound, NME and Q. Their early material was inspired by folk music while they are now more of a modern rock band. They sell out venues at home and success is about to spread across Europe.

 

 

FREDAG 10. AUGUST

Lykke Li


AMFIET
fredag 10. august
I 2018 er Lykke Li tilbake på scena, i stort format, med nye låter. Fredag 10. august skal hun stå for den siste konserten på vår største scene, noe som blir hennes største konsert i Norge. Hun har etablert seg som en av Skandinavias mest spennende popartister. Gjennom albuma Youth Novels (2008), Wounded Rhymes (2011) og I Never Learn (2014) har hun fått et stort publikum internasjonalt. Hennes følelsesladede låter og kledelige produksjon styres av det Gaffa har kalt «en av Skandinavias sterkeste og mest karakteristiske stemmer». P3.no mente hennes foreløpig siste langspiller var «et utvunget, ektefølt album fra en som – i motsetning til mange – faktisk har noe å si».

Lykke Li har spilt på noen av verdens største festivaler, som Glastonbury og Coachella. Den siste tiden har hun vært en del av gruppa liv, men nå vender hun blikket mot solokarrieren igjen. 2018 blir et stort år for Lykke Li, med nytt album og nye turneer. De smakebitene vi har fått høre i all hemmelighet, lover veldig bra. Vi gleder oss voldsomt, og det veit vi at mange andre også gjør.

ENGLISH

In 2018 Lykke Li will be back on stage, with new material. On Friday 10th of August she will be headline our main stage. She is one of Scandinavia's most exciting pop artists, and will prove why in the next few months. Through the albums Youth Novels (2008), Wounded Rhymes (2011) and I Never Learn (2014) she has gained a large international fanbase.

Lykke Li has played at some of the world's biggest festivals, such as Glastonbury and Coachella. Lately she has been part of the group's liv, but now she focuses on her solo career again. 2018 will be a big year for Lykke Li, with a new album and new tours.

 

Chelsea Wolfe

  • SIRKUS

    fredag 10. august

Chelsea Wolfe blander en rekke mørke stilarter på en meget kledelig måte. Hennes nyeste album Hiss Spun kom i høst, og er nok et høydepunkt innen urolig, dyster og stemningsfull undergrunnsrock. Hun har latt seg inspirere av alt fra ulike typer ekstremmetal og støy a la Suicide, til folkemusikk og låtskrivere som Nick Cave og Townes Van Zandt. Musikken hennes er brukt i Game Of Thrones og flere andre TV-serier. Hun har samarbeida med blant andre medlemmer fra Russian Circles og ISIS, Øya-aktuelle Converge og QOTSA-gitarist Troy Van Leeuwen.

 

Exclaim!: - As in her previous work, this juxtaposition of very unattractive sounds and imagery with her tender vocals results in some very compelling material. This is a sound that Wolfe has refined and perfected, finding the common ground between folk and metal and, more importantly, making it sound beautiful.

ENGLISH

Chelsea Wolfe is mixing a lot of dark musikal styles in a very tasteful way. Her newest album, Hiss Spun, was released this autumn and is full of gloomy and atmospheric underground rock. She is inspired by everything from extreme metal and noise a la Suicide, to folk music and songwriters like Nick Cave and Townes Van Zandt. Her music has been used in Game Of Thrones and several other TV shows. She has collaborated with members from Russian Circles, ISIS, Converge and QOTSA guitarist Troy Van Leeuwen.

 

...And You Will Know Us By The Trail Of Dead


SCENE TBA
fredag 10. august
Spiller Source Tags & Codes

Austin-bandet …And You Will Know Us By The Trail Of Dead har siden 90-tallet imponert med sin fantasifulle rock og sine voldsomt energiske konserter. I 2002 opplevde de et gjennombrudd med Source Tags & Codes, som var deres første utgivelse på Interscope. Til sommeren skal de spille dette albumet i sin helhet, og vi gleder oss til å høre herligheten på Øya.

Pitchfork: -  Source Tags and Codes is massive in its execution, bursting with layered percussion, deftly arranged strings and, most importantly, songs that are simply epic.

Grunnleggerne Jason Reece og Conrad Keely har gjennom karrieren hatt like stor sans for punk og hardcore, som prog og gode melodier. Deres styrke ligger blant annet i den kledelige vekslingen mellom det eksplosive og det følsomme, stemningsfulle. Så langt har de gitt ut ni studioalbum, og denne sommeren tar de et tilbakeblikk til det tredje av dem.

ENGLISH

...And You Will Know Us By The Trail Of Dead performing Source Tags & Codes

The Austin band ... And You Will Know Us By The Trail Of Dead have impressed fans with their imaginative rock and energetic concerts since the 90’s. Their music is a combination of punk inspiration, progressive elements and good melodies. Their breakthrough came in 2002 with the third album, Source Tags & Codes, which was also their first release on Interscope. This summer they will play the whole album at Øya.

Pitchfork: -  Source Tags and Codes is massive in its execution, bursting with layered percussion, deftly arranged strings and, most importantly, songs that are simply epic.

 

LØRDAG 11. AUGUST

Patti Smith


SIRKUS
lørdag 11. august


Det er en ære å invitere Patti Smith til Tøyenparken, for å runde av festivalen i vårt store telt Sirkus. Patti Smith starta som poet, og ble raskt en del av musikkmiljøet rundt New York-klubber som Max’s Kansas City og CBGB. Hun har en imponerende rekke plate- og bokutgivelser gjennom fem tiår. Som artist mestrer hun både slagkraftig rock og mer eksperimentelle uttrykk, samtidig som hun fortsatt jobber med lyrikk og fotografi. I ungdommen henta hun inspirasjon fra blant andre beatpoetene og Bob Dylan. Patti Smith har samarbeida med Bruce Springsteen, R.E.M., Blue Öyster Cult og Kevin Shields fra My Bloody Valentine.

Hun albumdebuterte i 1975 med Horses. Tre år seinere kom gjennombruddet i Norge, da Easter gikk inn på tiendeplass på vår albumliste. Siden har Patti Smith hatt et lojalt publikum i Oslo. Etter flere år med lite aktivitet, var hun tilbake for fullt med album og turneer fra midten av 90-tallet. Det ser ikke ut til at hun skal bremse med det første. Hele veien har hun vært tydelig og sosial bevisst, med mye på hjertet.

ENGLISH

It is an honor to invite Patti Smith to Tøyenparken, to play the last concert of the festival in our big tent, Sirkus. Patti Smith started as a poet and quickly became part of the music scene around New York clubs like Max's Kansas City and CBGB. As a recording artist and live performer, she masters both powerful rock and more experimental styles, while still working on poetry and photography. In her youth she was inspired by, among other things, the beatpoets and Bob Dylan. Patti Smith has collaborated with Bruce Springsteen, R.E.M., Blue Ôyster Cult and Kevin Shields from My Bloody Valentine.

Her album debut Horses was released in 1975. Three years later the breakthrough came in Norway, when Easter entered tenth place on our album list. Since then, Patti Smith has had a loyal audience in Oslo. After several years of little activity, she was back with new albums and tours from the mid 90's. It does not seem that she is slowing down anytime soon.

 

Converge


SCENE TBA
lørdag 11. august


Converge kan sikkert kalles veteraner, siden de har holdt på siden 90-tallet. Det er likevel de siste 15 åra bandet fra Massachusetts har fått status som et av de mest sentrale i undergrunnen. Siden klassikeren Jane Doe fra 2001 har de med jevne mellomrom gitt ut nye album fullpakka av energi og aggressivitet. Converge er mestere i å blande hard metal med illsint hardcore på en måte som stadig inspirerer musikere på begge sider av Atlanteren. Det ferske albumet Then Dusk In Us kom nettopp, og viser et band i storform.

The Guardian: - The Dusk in Us, the band’s first album in five years, continues that trend, offering some of Converge’s most punishing efforts yet – witness the gloriously doomy riff for lead single Under Duress. It also sees the band dip their toes into subgenres such as noise rock (Murk and Marrow) and even something close to shoegaze on the title track. On this form, there are few around who can match them.

I Norge er gitarist Kurt Ballou like godt kjent som Kvelertak-produsent. Han har også vært i studio med Øya-favoritter som High On Fire, Coliseum, Torche og Oathbreaker. Converge er et liveband i hardcore-eliten. Lørdag 11. august kommer de til Tøyenparken for å vise hvorfor de har et såpass solid rykte.

ENGLISH

Converge can probably be labeled veterans, since they have been working together since the 90's. In the last 15 years the Massachusetts band has become one of the most important underground bands. Since the classic Jane Doe from 2001, they have regularly released great aggressive albums. Converge are masters of blending metal and hardcore in a way that inspires musicians on both sides of the Atlantic. The new album The Dusk In Us was released in the fall of 2017.

 

J Hus

Del
Se alle
SCENE TBA
lørdag 11. august
London-artisten J Hus har for alvor fått et gjennombrudd i 2017, og flere spår at han er det neste store navnet fra Storbritannia. Han har blant annet fått en stor hit med Did You See, nådd sjetteplassen på albumlista med debuten Common Sense og har samarbeida med Stormzy. J Hus henter inspirasjon fra afrobeat, grime, amerikansk hiphop, R&B, dancehall og annet. Populariteten nådde raskt Norge, da han i november solgte ut Rockefeller, etter at konserten var flytta opp fra John Dee. Vi føler oss sikre på at publikumsinteressen er enda større før sommeren.

The Guardian: - … J Hus leads a wave of MCs who blend the genre’s hard-hitting, distinctly UK flow with bashment and Afrobeat. On Common Sense, Hus show that mix’s true breadth, from playful braggadocio about partying, chasing girls and being, as one song title has it, the “Bouf Daddy”, to introspective moments such as Spirit, on which loopy synths and polyrhythmic brilliance meet Hus’s weary-sounding motivational speaker.

ENGLISH

London artist J Hus has really got a breakthrough in 2017, and he is predicted to be the next big name from the UK. He reached sixth place on the album chart with the debut Common Sense, had a hit with Did You See and has collaborated with Stormzy. J House is inspired by afrobeat, grime, American hiphop, R & B, dancehall and more. His fanbase Norway is growing fast, as he sold out Rockefeller in November.


INFO
Øyafestivalen 2017 blir arrangert 8. – 12. august.

Her finner du viktig, nyttig og praktisk informasjon om Øyafestivalen. Bruk menyen for å finne ut mer om det du lurer på. Sidene vil oppdateres med jevne mellomrom mens planleggingen av festivalen pågår. Skulle du slite med å finne de svarene du er ute etter, er det fullt mulig å ta direkte kontakt med den som er ansvarlig for det aktuelle området eller fagfeltet. Se under KONTAKT i menyen.

Festivalområdet:
I 2014 ble Øyafestivalen for første gang arrangert i Tøyenparken. Vi benytter et sammenhengende område som strekker seg fra Tøyenbadet, gjennom Tøyenparken, over Finnmarkgata og ned mot Munchmuseet/Botanisk hage.

På festivalområdet finnes vannposter hvor man kan få vann gratis (se kart).


Åpningstider i Tøyenparken:
Onsdag, torsdag og fredag under festivalen åpner Tøyenparken klokka 13.00. Lørdag åpner portene en time tidligere, altså klokka 12.00. Innslipp til festivalområdet stenger 22.00 hver dag. Siste konsert er ferdig 23.00, og da tømmes festivalområdet.

Til Tøyenparken
Det går kollektivtrafikk fra store deler av Oslo til Tøyen. For veldig mange, vil T-bane til Tøyen være det mest effektive. Alle linjene går innom her. Det er kun noen få minutter gange fra stasjonen og opp til vårt innslipp. For reise fra deler av byen som ikke er innenfor T-banenettet kan du sjekke https://ruter.no/

Vi vet at mange av våre publikummere ankommer festivalen til fots eller på sykkel, og det ønsker vi at de skal fortsette med. I 2014 kunne vi for første gang tilby skikkelig sykkelparkering for vårt publikum. Sykkelprosjektet til Oslo kommune låner ut sykkelstativene gratis til arrangementer i Oslo, og har skaffet ekstra mange til Øya-publikummet.

Øyafestivalen har ingen bilparkering, så det vil være best å la bilen stå hjemme.

Aldersgrense:
Det er fri aldersgrense på festivalområdet i Tøyenparken. Husk å ta med deg legitimasjon hvis du er over 18 og ønsker å kjøpe annet enn mineralvann! Aldersgrense på Klubbdagen tirsdag og Øyanatt ut uka varierer fra klubb til klubb. Barn under 12 år kommer gratis inn i Tøyenparken med følge av en voksen. Det må fylles ut eget registreringsskjema på barnet og leveres ved innslipp hver dag, uavhengig av type pass på den foresatte.

Betalingsmåter:
Vi kommer til å ta mot betalingskort på alle utsalgssteder, men ikke ta mot kontanter. For de som har kontanter, vil det være mulig å kjøpe bonger på øl, vin, mineralvann og mat.

Vi aksepterer Bankaxxept, Mastercard og Visa.

Pant vil fortsatt være som før, og gi ut kontanter.
Bongboden vil være rett på innsiden av innslipp.


Klubbdagen:
Tirsdag 8. august er det kun konserter på over 20 scener hos helårsarrangører rundt i byen. Programmet til denne dagen kommer i juni. Alle med ukespass eller tilsvarende akkreditering har gratis inngang på alle klubber. Noen av klubbene vil kreve penger fra andre. Gå rundt i byen og opplev ny musikk fra lovende artister innen ulike stilarter.

Øyanatt:
Øyanatt er konserter og klubbkonsepter rundt omkring i Oslo sentrum etter at Tøyenparken stenger 23.00. Dette er altså en glimrende mulighet til å ta med seg den gode festivalstemninga inn i byen etterpå. Øyanatt lages i samarbeid med de beste arrangørene og klubbene i Oslo. Grunnet varierende forutsetninger og behovet for at arrangørene skal få disse konsertene/klubbkonseptene til å gå rundt på egenhånd, gjør det ikke mulig å inkludere Øyanatt i festivalpasset. Gyldig Øya-billett til den aktuelle dagen (evt ukespass) gir rabatt på Øyanatt-arrangement.

Følgende er ikke tillatt inne på Øyafestivalen:

– Alle former for flasker
– Medbrakt mat og drikke, med unntak for snacks og barnemat (se nederst)
– Spesielt brannfarlige væsker eller gjenstander
– Paraplyer
– Campingutstyr
– Profesjonelt kamera- og videoutstyr
– Selfiestang eller lignende
– Dyr

Gjenstander som er forbudt etter norsk lov er selvsagt ikke tillatt på festivalområdet. Vaktpersonalet kan nekte publikum å ta med gjenstander som de vurderer kan utgjøre en risiko inne på festivalen.

Unntak kan gjøres ved spesielle behov. Ta kontakt med festivalen i god tid for å avklare dette.

 

Noen ting du bør ta med deg for en best mulig festivalopplevelse:

– Solkrem
– Godt fottøy
– Regntøy
– Genser/jakke til kvelden
– Bankkort
– Godt humør

Det er lov å ha med barnemat inn på festivalen. Snacks og frukt er også tillatt.

Vi tilbyr vegetarmat og glutenfrie alternativer på Øya, men allergikere med spesielle matbehov kan selvsagt ta med det de måtte trenge av mat.

Vis arrangement →
Oslo Bislett Games 2018
juni
7.
6:00 p.m.18:00

Oslo Bislett Games 2018

Bislett Games arrangeres årlig og er det største internasjonale idrettsarrangement i Norge.

Program 2018
Menn


200m menn
1500m U20 menn
Dream Mile men
400m Hekk menn
Høyde menn
Kule menn
Diskos menn
10000m menn

Program 2018
Kvinner

 

100m kvinner
400m kvinner
800m kvinner
100m hekk kvinner
400m hekk kvinner
3000m hinder kvinner
Stav kvinner
Tresteg kvinner
Spyd kvinner

Om Stevnet og Bislett Alliansen
"The world record track"

De internasjonale stevnene begynte i 1924. Torshaug IF arrangerte store stevner som ble kalt «amerikanerstevner» fra 1924 til 1937. Og den første verdensrekorden ble satt på det første stevnet. Hollandske Adriaan Paulén (1903-1985) løp 500 m på 63.8 i 1924. Det ble i alt satt 12 offisielle og 2 uoffisielle verdensrekorder på disse stevnene. I 1946 ble friidretts-EM arrangert på Bislett. Fra 1947 til 1965 var det en rekke forskjellige arrangører som stod bak stevnene, og stevnene hadde mange forskjellige navn, bl.a. Oslo-lekene, Høst-lekene, Septemberlekene, Norden-USA, samt ulike andre landskamper. I denne perioden økte Bisletts offisielle verdensrekordsamling med 16, fra 14 til 30. I dag 45 år etter er vi stolte av og kunne si at Bislett Stadion er sitt kalle navn ”the world record track ” verdig det er satt ikke mindre en 65 verdensrekorder på stadion. Og legger man til de 4 junior verdensrekordene så blir tallet 69. 

BISLETT ALLIANSEN DANNES

Flere ganger gikk stevnene med dundrende underskudd. Det ble satset hardt økonomisk for å få med de beste, og værgudene var ikke alltid like samarbeidsvillige. Som en konsekvens av dette dannet de tre klubbene BUL, Vidar og Tjalve i 1965 Bislett-alliansen, og håpet at de ved å samle kreftene og ressursene og dele risikoen kunne satse i langt større skala enn før. I 1965 holdt Tjalve sitt jubileumsstevne, der Ron Clarke satte verdensrekord på 10 000 m, og fra 1966 arrangerte Bislett-alliansen Bislett Games. De første årene to hvert år, men etter hvert et stevne om sommeren. Det ble satt jevnt og trutt med verdensrekorder, og Bislett og stevnet ble kjent over hele verden. Sports Illustrated kåret i 1999 Bislett stadion til verdens femte beste idrettsarena i det 20. århundre.

 http://sportsillustrated.cnn.com/centurys_best/news/1999/06/02/top_venues/

I 1993 gikk Bislett-alliansen sammen med Zurich, Brussel og Berlin og dannet stevnekjeden Golden Four. I 1998 ble kvartetten utvidet og navnet endret til Golden League. Det aller første Golden League-stevnet gikk på Bislett 9. juli 1998 og det siste ble arrangert 3 juli 2009: Da var en epoke over men det skulle komme mer.

ARNE HAUKVIK OG JORDBÆRSELSKAPET

Arne Haukvik ble primus motor for Bislett-alliansens stevner. Han hadde som ivrig medlem i Bondeungdomslaget (BUL) vært med å arrangere friidrettstevner fra han kom tilbake fra USA i 1955. Det var også Arne Haukvik som startet tradisjonen med jordbærselskap, og som med så mye annet, begynte også denne i det små. Haukvik var Ron Clarkes manager og hadde mye kontakt med australieren, som hadde familien sin med seg til Europa når han konkurrerte. Og siden barna deres var jevngamle, inviterte Haukvik Ron Clarke og familien hjem til seg og serverte jordbær og fløte samt tradisjonell norsk sommermat. Og journalistene som kom og ville snakke med Clarke fikk selvsagt også smake, og etterhvert ble jordbærselskapet et offisielt pressetreff for utøvere, journalister og alle med verv i idretten, store og små kjendiser. Selskapene ble tidligere holdt i Haukvisk hage på Økern, men har fra 2001 blitt holdt i Oslo rådhus. Der har antallet stjerner og journalister bare fortsatt og øke og med ordføreren som vert har dette nå blitt en tradisjon vi er stolte over. Arne Haukvik falt fra i 2002 og fikk aldri gleden av å oppleve den nye flotte stadion som ble åpnet 27.juli i 2005.

Den nye stadion åpnet for nye muligheter og publikum - og utøvere fikk et helt annet tilbud enn tidligere. Tilstrømningen til stevnet ble større enn noen gang. Den usikre situasjonen som rådet om Bisletts framtid som arrangør av verdensklasse stevner ble avløst av ny optimisme. Kvaliteten på stevnet på den nye stadion var, om mulig, enda bedre enn tidligere. Det har vært topp prestasjoner fra mange utøvere med de to verdensrekordene på 5000 meter kvinner av Meseret Defar i 2007 og Tirunesh Dibaba i 2008 som de største prestasjonene.

De store internasjonale seriene innenfor friidretten arrangeres i Europa mens mange av de største profilene kommer utenfra Europa. Friidrettsinteressen øker over hele verden ikke minst etter de olympiske leker i Beijing i 2008. Friidretten er også så heldig å få en ny utøver som tar verden med storm, Usain Bolt. Som en konsekvens av alt dette, dannes det en ny verdensserie i friidrett den får navnet IAAF Diamond League. Bislett Alliansen har vært med på å utvikle serien sammen med de 14 andre arrangørene og det internasjonale friidrettsforbundet. Bislett Alliansen er stolt over at det nå kun er de 3 arrangement stedene Oslo, Zurich og Brussel som har vært med i alle de viktigste seriene: Grand Prix, Golden Four, Golden League og IAAF Diamond League. 14. mai 2010 braker det løs med det første stevnet i serien i Doha. Det er Europa premiere på IAAF Diamond league på Bislett 4. juni 2010.

BISLETT STADION

Den spede begynnelse Området hvor Bislett stadion står, ble opprinnelig brukt av Bislet Tæglverk. Da er vi tilbake til slutten av det nittende århundret. I 1898 kjøpte Oslo kommune et område på 60 000 m2 av teglverket for å skaffe nordøstlige bydeler en idretts- og lekplass. Dette området var allerede mye brukt av ungdom til fysisk aktivitet både sommer og vinter. Kjøpesummen var 500 000 kroner, eller ca 8 kroner kvadratmeteren. Tomtene ellers i strøket gikk normalt for det tredobbelte, kommunen fikk området billig. Det var stor byggeaktivitet i Kristiania på slutten av 1800-tallet, men byens reguleringssjef, Thor Gallus, konkluderte med at den leirholdige jorda på Bislett ikke egnet seg som byggegrunn for boliger.

BISLETT BLIR SPORTSPLASS

I 1907 søkte idrettsmannen Martinius Lørdahl om å få oppføre et sportshus på plassen, og da ble mesteparten av arealet overlatt til organisert idrettsvirksomhet. For første gang omtales eiendommen som «Bislæt idrætsplads». Martinius Lørdahl (1873-1933) gikk på skøyter, syklet og løp og var aktiv i flere foreninger og opptatt av å få til områder som kunne brukes til idrett. Han regnes som en av pådriverne for å skape forhold for organisert idrettslig aktivitet på Bislett og har fått en plass utenfor stadion oppkalt etter seg. Åpningen foregikk med stor festivitas i 1908. Banen hadde en omkrets på 300 m, og Jacob Vaage beskriver i Byminner (1975-76) området slik: «En net pavillion med rummelige omklædningslokaler for damer og herrer, et restaurationsrum. Hr. Martinius Løvdahl har æren av planen og dens virkeliggjørelse. Han har skaffet midlerne mens kommunen har overladt plassen gratis.»

Forholdene på plassen var ganske enkle de første årene, men så tidlig som i 1913 ble det spilt landskamp mot Sverige på Bislett. Det ble etter hvert krevd en mer aktiv linje fra kommunen, det var behov for en sportsplass til både sommersport og skøyter. Så kommunen overtok området og gikk i gang med å bygge en helt ny idrettsplass i 1917. Det ble oppført en større klubbygning med treningslokale for boksing og brytning, garderober, dusj og kafé, og det ble satt opp en stor overbygd tribune. Arkitekt var Ole Sverre og prisen på utbyggingen var 1,1 millioner. Banen ble tatt i bruk i 1922. Hovedtribunen foran klubbhuset og tribunen i søndre sving ble reist til VM på skøyter 1925. Både de første tribunene og taket over Store Stå var av treverk. Mellom 1935 og 1939 ble tribunene lagt om slik at det ble plass til 32 000 tilskuere. I 1938 ble så trekonstruksjonene revet i sin helhet, før stadion gjenoppstod i betong i 1940.

BISLETT FRA TRE TIL BETONG

En dagbok fra byggingen av den nye stadion. Klikk her: home.online.no/~geirjoar/bislett.htm

I 1938 fikk arkitekt Frode Rinnan i oppdrag å bygge en ny stadion. Klubbhuset til Sverre ble bygget inn i Rinnans funksjonistiske anlegg i betong. Til de 6. vinterolympiske leker i Oslo i 1952 fikk Rinnan i oppdrag å oppgradere Bislett, og arenaen var både åpnings- og avslutningsarena under vinterlekene. I 1984-85 ble tribuneanlegg, dusj og garderober modernisert. Det markante klubbhuset ble bygd, og det ble laget en ny pressetribune med glassvegger. I 1922 var hele banen gruslagt. Det ble lagt gress på innerbanen mellom 1935 og 1939, og i 1971 fikk løpebanene kunststoffdekke. Dette ble senere fornyet i 1984-84. Bislett har aldri hatt flere enn seks løpebaner, minst to for lite for internasjonale krav de senere årene. Før stevnet i 2003 ble det bygd ut to løpebaner til på oppløpsiden ved at man tok av lengdegropa på innsiden, slik at man fikk plass til åtte 100-meterløpere.

NYE BISLETT STADION

I 1994 ble det nedsatt en arbeidsgruppe med representanter fra forskjellige idrettsorganisasjoner, Kulturdepartementet og Oslo Park-og idrettsvesen. Gruppen skulle utrede mulige tiltak for Bislett stadion. Utredningen førte til at Oslo kommune i 1995 inviterte til en konkurranse om ombyggingen av Bislett stadion. Etter 10 år, og lang politisk dragkamp om riving eller ombygging av eksisterende stadion, ble det til slutt gitt klarsignal for riving.

Den 2. juni 2004 rullet de første anleggsmaskinene inn på Bislett stadion. 2 måneder senere var det klart for gjenreisning av et internasjonalt godkjent friidrettsanlegg. Nytt stadion gjenoppstår på bare 10 måneder. Byggherre er Kultur og idrettsetaten i Oslo kommune. Det er trolig verdensrekord i bygging av et stadion anlegg. Nye Bislett stadion får kapasitet til ca. 15.100 tilskuere. Anlegget oppfyller internasjonale krav til friidrettsanlegg, og nasjonale krav til fotballanlegg i eliteserien. Byggingen krever i alt 10 km prefabrikerte tribuneelementer i betong. Elementene fraktes med båt på over 400 billass fra Ålborg i Danmark. Stadionmurene støpes ved hjelp av såkalt glideforskaling, noe som reduserer byggetiden drastisk: 100 meter stadionmur med en høyde på 18 meter støpes på en uke. En stor del av de gamle stadiontribunene ble knust og benyttet som fyllmasse i grunnen under det nye anlegget. Ved å dreie stadion i nordøstlig retning i forhold til det gamle anlegget optimaliseres antallet tribuneplasser. Samtidig økes banearealet fra 6 til 8 baner, uten at det verdifulle samspillet med omgivelsene går tapt.

Nye Bislett Stadion er tegnet av Arkitektfirmaet C. F. Møller. Utgangspunktet for prosjektets arkitektoniske løsning har vært ønsket om å bevare det unike forholdet som i dag eksisterer mellom idrettsarenaen og byen. I kraft av stedets bygningsstruktur oppleves Bislett Stadion som et intimt rom, der veggene ikke dannes av tribuneanlegget, men av den omkringliggende bygningsmassen. Stadion omfatter også to hjørnebygg på henholdsvis Bislett plass og Lørdahls plass, der hjørnebygget på Bislett plass også skal kunne brukes til andre bydelsrelaterte funksjoner. Hovedtribunen, VIP-området og presseområdene har adkomst med egne innganger fra Lørdahls plass.

Den usikre situasjonen som rådet om Bisletts framtid som arrangør av verdensklasse stevner ble avløst av ny optimisme. Kvaliteten på stevnet på den nye stadion var, om mulig, enda bedre enn tidligere. Det har vært topp prestasjoner fra mange utøvere med de to verdensrekordene på 5000 meter kvinner av Meseret Defar i 2007 og Tirunesh Dibaba i 2008 som de største prestasjonene. Bislett ble igjen populær som arena for ” hverdag og fest” Skoler, idrettslag og treningsivrige i alle aldre strømmer til banen og stadion bekrefter sin posisjon som Norges mest brukte idrettsanlegg.

Den store endringen fra gammel til ny stadion er den nye innendørsløpebanen. Det er i alt 540 meters rundbane med sprintstriper mot Bislett Gate. Av finansielle grunner ble ikke banen isolert helt rundt da anlegget sto ferdig. Det la ikke en demper på tilstrømmingen, og periodevis var det flere folk her enn det strengt tatt var plass til.

I februar 2010 var det igjen tid for å feire på Bislett. Da ble innendørsløpebanen ferdigstilt og isolert helt rundt. For friidretten er dette et eventyr. Det åpner for treningsmuligheter Oslo aldri tidligere har hatt tilgang til. I tillegg til innendørsløpebanen er man også i innspurten på å installere tak over hovedtribunen. Dette er sårt tiltrengt og taket er med å heve kvaliteten på hele anlegget og åpner for ytterligere muligheter for arrangement. I tillegg gir det økt komfort for publikum. I 2010 vil enda et fotballag spille på Bislett. Gamle ærverdige Lyn flytter fra Ullevål til Bislett og starter prosessen med å komme seg opp der de hører hjemme, i øverste divisjon. Bislett atmosfæren vil hjelpe dem på veien!

Vis arrangement →
Reisen til julestjernen - Nationaltheatret
des.
26.
til 6. jan.

Reisen til julestjernen - Nationaltheatret

  • Google Calendar ICS

Det finnes en julestjerne for alle

Julefortellingen over alle julefortellinger er tilbake på Hovedscenen.

Historien om Sonja, og hvordan hun til slutt finner igjen julestjernen, har trollbundet barn og voksne i mange generasjoner, helt siden den ble satt opp første gang julen 1924.

Det er den prisbelønte regissøren Kjersti Horn som har blåst nytt liv i Brandts eventyrlige univers. Julegleden og teatermagien som i snart hundre år har begeistret små og store, videreføres også i år. Nå som alltid skal forestillingen settes opp på barnas premisser – og fornyes der det trengs for å åpne juleteatertradisjonen for alle barn som vokser opp i dag.

Ved å bruke lek, humor og elementer fra hele teaterhistorien, både i scenografi og kostymer, bevares forestillingens varme julenostalgi, og stykkets viktige budskap rendyrkes: Følger man hjertet sitt og er god mot andre, så vil man seire over det som er vondt og vanskelig – et budskap som er minst like relevant i dag som da stykket ble skrevet.

Vi lover en uforglemmelig og vakker kveld i teatret for barn i alle aldre. Vi lover også at Sonja får sin julestjerne til slutt. Og som Sverre Brandt skrev til barna i 1924: «Måtte du få din! For det finnes en julestjerne for alle. Det gjelder bare at vi leter på den riktige måten.»


Alle datoer og billetter:

Vis arrangement →