Storedal Kultursenter

Storedal Kultursenter

Dette kultursenteret er et park- og kulturanlegg som ligger på gården Store Dal i Skjeberg utenfor Sarpsborg i Østfold. Kultursenteret er skapt av kunstnere, naturvitenskapsfolk og hagearkitekter. Det danner et opplevelsesenter for natur og kunst, spesielt lagt til rette for synshemmede. Kultursenteret består av en studiehage med rundt 250 forskjellige planter, et utendørs amfiteater og lydskulpturen ”Ode til lyset” av Arnold Haukeland.

Stensdalen

Stensdalen

Med sin unike og varierte natur er Stensdalen en av de mer spennende stedene på Hvaler. Unntatt de som er beboere eller eiere av  hytte i området, så er nok Stensdalen ukjent for de fleste av oss. Sommerstid kan det nesten føles som man befinner seg i en regnskog om man vandrer gjennom løvskogen i det fuktige og frodige naturreservatet her.  Foruten rådyr, rev, grevling er det et rikt liv av fugler, insekter, amfibier og krypdyr i området

Området er ikke vanskelig tilgjengelig, men ligger naturlig gjemt i en kløft bak bebyggelse, og det er heller ikke enkelt å få øye på hvor man skal gå inn i naturreservatet.

ST.CROIX-HUSET

ST.CROIX-HUSET 


På St.Croix-huset kan barn og unge utfolde seg blant annet som deltakere ved Kreative Verksteder. Noen lørdag formiddager kan helt små barn få kulturopplevelser. Vi har f.eks. Barn av Den Blå Klode som vi ønsker skal være et treffpunkt for barn (og voksne). Sang, dans og lek fra “flere verdener” står i fokus. Hver dag (ikke torsdag) er lekerommet åpent. Ungdom har mulighet til å øve eller lære nye ting i form av kurs, Rockeværste, egen øving og oppleve konserter av mange sjangre på husets ulike scener. Voksne leietakere bidrar til et fellesskap i form av dans, fotoklubb, maleklubb, m.m. Eldre er også en brukergruppe som blant annet spiller bridge. Alle bidrar til et kreativt, godt blandet miljø, hvor Kaféen blir et møtepunkt. Huset egner seg også som møte- og seminarsted med lunsj fra kaféen. St.Croix ønsker å være samarbeidspartnere, og vil hjelpe dem som har idéer de ønsker å prøve ut. Fokuset er ofte på prosess og ikke på resultat. Ikke nøl med å ta en prat med oss! Fritidskubbenes administrasjon leier lokaler i 2. etasje. Sceneteppe holder også til her, og initierer og koordinerer scenekultur for barn og unge i Fredrikstad. 

St. Croix-huset er et sted som ofte endres i takt med folkets innspill og initiativ. 

Vi har åpent 63 timer pr. uke, og prøver å nå deg gjennom våre nettsider, brosjyrer og programmer, annonser og omtaler i aviser og andre medier og ikke minst i direkte kontakt med oss som jobber her. 


Besøksadresse: 

St.Croix-huset 

St.Croixgt. 16 

1607 Fredrikstad

kulturhusene.no

Sponvika skanse

Sponvika skanse

Sponvika skanse ligger like ved svenskegrensen i Halden kommune, og er derfor et fint turtips i forbindelse med en Sverigetur. 60 m.o.h. og ganske bratt stigning. Skansen sto ferdig i 1677. Rester av byggverket kan ses. Lange løpegraver fra tyskernes tid. Kjør E6 mot Svinesund og ta av mot Halden. Følg veien mot den gamle broen og ta så veien mot Sponvika. Følg skilt mot Svalerødkilen og ta Sandveien bort til bryggene hvor du parkerer. Gå grusveien sørover fra parkeringsplassen. Ta av ved skiltet merket ”tursti” og følg stien.

HOLMENKOLLEN

Holmenkollen

PortalOslo

Hopp til navigeringHopp til søk

Koordinater59°57′51,05″N 10°40′0,45″Ø (kart)

HolmenkollenLuftfoto av HolmenkollenBasisdataBydelVestre AkerKommuneOsloGrenser tilHolmenMidtstuenVoksenåsenNordmarkaBeliggenhetWikimedia | © OpenStreetMap
Holmenkollen
59°58′0″N 10°40′0″EHolmenkollen på Commons

For skirennene, se Holmenkollrennene

Holmenkollen er et boligstrøk i bydel Vestre Aker i Oslo. Kollens høyeste punkt ligger 371 meter over havet. Holmenkollen, og da spesielt Holmenkollbakken, er en av Norges mest kjente turistattraksjoner med over 1 million besøkende hvert år. Egennavnet Besserud er en del av området, det er her den kjente hoppbakken ligger.

Innhold

Historie[rediger | rediger kilde]

Holmenkollen stasjon.

Boligbyggingen i Holmenkollen tok til for alvor i forbindelse med anlegget av Holmenkollbanen i 1898. Tomter langs med banen ble solgt for å sørge for et jevnt kundegrunnlag, ut over trafikken av ski- og turgåere. Den fine utsikten og korte avstanden til Marka gjorde at strøket ble svært attraktivt, og området er i dag preget av villabebyggelse. I de senere årene har det i tillegg foregått en tildels omstridt fortetting og utbyggning av boligområdene, særlig i området ovenfor Holmenkollbakken (Voksenkollen).

Holmenkollbanen bidro også sterkt til at området ble tatt i bruk som rekreasjonsområde for Oslos befolkning. Området er brukt som inngangsport til Nordmarkas vestre del og sommerstid er turgåing, fiske, sykling og kanopadling populære aktiviteter. Vinterstid er området tilrettelagt med oppkjørte og tildels opplyste skiløyper til konkurransetrening og turgåing.

Holmenkollbakken[rediger | rediger kilde]

Holmenkollbakkens profil 1982-2009

Utsikt fra toppenFoto: Lukas Riebling

Utdypende artikkel: Holmenkollbakken

Holmenkollbakken ble åpnet i 1892 med en bakkerekord på 21,5 meter, men er ombygd mange ganger siden. Bakken var arena for det olympiske hopprennet i 1952 samt VM i 19661982 og i 2011

Ny bakkerekord ble satt under Holmenkollen Skifestival og Raw Air 2019 den 9. mars 2019 av Robert Johansson. Bakkerekorden er 144 meter.

Holmenkollanlegget er Norges best besøkte turistmål, med 686 857 betalende gjester i sesongen 2006.

Holmenkollbakken ligger ca. 425 meter over havet.

Den gamle Holmenkollbakken ble revet i 2008, for å gi plass til en ny.

Skimuseet[rediger | rediger kilde]

Skimuseet i Holmenkollen er verdens eldste museum for ski og skihistorisk utstyr. Skisamlingen til slottsforvalter Hjalmar Welhaven dannet grunnstammen i samlingen.

Holmenkollen kapell[rediger | rediger kilde]

Holmenkollen kapellFoto: B. E. Pedersen

Utdypende artikkel: Holmenkollen kapell

Holmenkollen kapell ligger like ved Holmenkollbakken. Det ble bygget i 1903, og gjenoppbygget i 1996 etter en påsatt brann. Kapellet er ettertraktet for vielser, og Kongefamilien har som tradisjon å feire julen med et besøk her.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Soli Brug / Solli Bruk

Soli Brug / Solli Bruk

På Soli Brug har nytt liv gjenoppstått på ruinene etter Nord-Europas største sagbruk. Her ved Ågårdselva ble det skåret tømmer allerede på 1600-tallet, og i perioden 1860-1880 var bruket på sitt største, med 22 oppgangssager og nærmere 600 arbeidere. Driften ble nedlagt i 1925. To ganger i året, i juni og desember, holdes utstillinger i 5 av husene. Hver utstilling varer i 2 uker. Fin tur langs elven. 

Solbergtårnet

Solbergtårnet

En unik rasteplass for bilister som kjører E6 ved Skjebergsletta. Her møter du et nesten 30 meter høyt utsiktstårn. Tårnet er et landemerke ved innfartsåren til Østfold og Norge, og fra toppen kan du se hvordan fornminnene fordeler seg utover slettelandet. Det er i anlegget lagt sterk vekt på universell utforming, med blant annet heis opp til toppen av tårnet. Innen en radius på omtrent en mil ligger kulturminnene som perler på en snor. Rasteplassen inneholder ulike informasjonstavler, som med store bilder fra kulturminnene skal lokke besøkende ut i landskapet for å oppleve kulturskattene med egne sanser. Videre vil en 100 meter lang rampe med en rekke forskjellige ikoner freset ut i stålveggen, konfrontere de besøkende med tiden.