Hvalfangermuseet 

Hvalfangermuseet 

I Gamlebyen Fredrikstad gjemmer mange skatter seg i Hvalfangermuseet. Blant dem hvalfangernes egne historier. Det er nemlig ekte hvalfangere som er guider og museumsvakter her inne på det som antagelig er Fredrikstads mest ukjente museum. Selve museet er ikke større enn en garasje, men plassen er godt utnyttet; veggene er dekket av bilder fra gulv til tak, og redskaper brukt til hvalfangst er spredt rundt i rommet. 

Hvalertufter

Hvalertufter

Tuftene på Hvaler er rester etter fiske/fangstbosetting fra 1100- 1500 e. Kr. Hvalertufter er spor etter hustufter og stensettinger, de er enkle hus som befinner seg på naturlig avgrensede flater i landskapet. Det er registrert 57 felt med tufter på Hvalerøyene, og i alt finnes det ca. 380 Hvalertufter. Du finner dem i sydvest den badestranden Storesand (området ved Sjursholmen og døvika), og øst for Skjærhalden langs «Kjærlighetsstien» som tar deg forbi to store tuftefelt; Gilbergodden og Skårsnes, med opplysningstavler. Det er spesielt på Kirkøy man finner de fleste «Hvalertuftene», men «Skjelleren» på Søndre Sandøy er også svært intakt og ligger i en fantastisk flott løvskog på Norges mest skogkledde øy, samt den lille øya Ekholmen (nordvest for Herføl) har flere tydelige felt med Hvalertufter med skipsopptrekk

Hvalerskøyta 


Hvalerskøyta 

Den sagnomsuste seilskøyta ble brukt til fiske, losing, frakt og lystseilas. Bygget i hele kystområdet fra Båhuslen til Sørlandet. Dekket fra ca. 1840. Fikk da sin berømmelse. Klinkbygget båt med meget stor dekksbredde. Vanlig størrelse 28 til 35 fot. Rigget med fokk, klyver og spririgget storseil. 

Båten var forbilde for Colin Archer da han konstruerte sin båttype fra 1880-årene. Ulabrand hadde også en Hvalerskøyte. 

Kystmuseet Hvaler har en restaurert hvalerskøyte som kan besees på "Bygdetunet" på Spjærøy. Flere skøyter i museets eie trenger sårt til å bli berget. 

Kilde: Østfold Fylkeskommune, Kjell Bothne

Hvalerhagen

Hvalerhagen

Dette er en gårdsbutikk og værested på Stafsengen gård på Hvaler, i underkant av 100 m fra havet på Kirkøy. Omgitt av vakkert kystlandskap og frodig skog. Hvalerhagen dyrker og selger egne grønnsaker, krydderurter, frukt og bær som selges gjennom hele sesongen. Hvalerhagen er også en liten gave- og interiørbutikk med spennende designartikler og mye mye mer! Sortimentet bygger på Hvalerhagens verdier, bærekraft og nærhet, og vil således preges av norsk og lokalt design, fair trade, miljømessig bærekraft, gjenbruk (produsenter som anvender resirkulert materiale) og second- og third handprodukter. Stilmessig møtes det tradisjonelle (maritime), moderne skandinavisk design. 

Hvaler kirke


Hvaler kirke

I følge våre historikere skal Hvaler kirke være en av landets eldste. Hvaler kirke er en middelalderkirke, trolig påbegynt ca. 1000/1100 e. Kristus, og var i privat eie gjennom en årrekke fram til 1860, da den ble menighetens eiendom. Døpefonten, som er laget av Gotlandsk kalkstein, er antagelig fra 1300-tallet, mens prekestolen er fra 1620. Hvaler kirke med omgivelser er blitt valgt ut som kommunens tusenårssted.

Hunnebunnen/Hunnebotn


Hunnebunnen/Hunnebotn

Hunnebunnen er lokalisert i Skjærviken, like ved Oldsveien. En flott tur får du ved å parkere ved badestranden Vispen og gå rundt til den andre siden av bukta. To bratte bakker vel tøffe for rullestol, men man kan gå et stykke. Verdens første fiskeoppdrett var i Hunnebunn. Kyststien for Fredrikstad starter i området og stien slynger seg sammenhengende herfra til fergeleiet i Gamlebyen, Fantastisk tur.Krakker og infotavler tilgjengelig for besøkende.

Hunnfeltet 

Hunnfeltet 

På Hunnfeltet i Skjærviken er det registrert nærmere 150 synlige fornminner fra yngre steinalder, bronsealder og jernalder. Her finnes stensetninger, gravhauger, gravrøyser, bautastener og flatmarksgraver. Under bakken er det også funnet boplasser, rester av gamle åkre og flatmarksgraver. Gjennom feltet går eldgamle ferdselsårer, hulveier som dype furer i bakken. Snille beitende sauer på feltet. Feltet ligger rett ved riksveien. Kort spasertur.

Homlungen fyr

Homlungen fyr

Homlungen fyr fra 1867 ligger ytterst i Oslofjorden, og det er bare noen små øyer mellom fyret og Sverige. Man ser det svenske fastlandet i øst og Kosteröarna i sør. Ellers er det havet og de flate Hvalerøyene som omkranser Homlungen.Fyret og stedet er unikt med sin plassering nær Skjærhalden på Hvaler. Homlungen fyr ble første gang tent den 1. oktober 1867. I 1952 ble fyret avfolket og automatisert. Fyret ligger på holmen med navnet Homlungen som i sin tid var en husmannsplass under prestegården i Hvaler. Fyret er nå fredet og nyttes i dag som kystledhytte.

Hjelmkollen 


Hjelmkollen 

Like ved den gamle Svinesundbrua i Halden ligger Hjelmkollen, en steil og knauset kolle med bratt fjellvegg og overheng ut mot Iddefjorden. Hjelmkollen fort ligger øverst på en markert høyde med utsyn utover fjordløpet mot Oslofjorden og innover til Fredriksten festning i Halden. Fortet er underlagt Fredriksten festning, og ble anlagt i 1902-03 som en del av et større forsvarssystem av sperrefort og forberedte stillinger langs grensen i forbindelse med løsrivelsen fra unionen med Sverige. Fortet ble demolert etter Karlstadforliket i 1905. Det er to måter å komme seg til Hjelmkollen. Enten via en skiltet sti fra den gamle Svinesundbrua eller inn på Batteriveien fra den gamle E6 og forbi Blåsopp gård. Det er ikke egnet bilvei hele veien. 

Herfølsåta

Herfølsåta

«Herfølsåta» («Røsset» på folkemunne), en stor gravrøys fra bronsealderen som kan ses langt fra havs. Gravrøyset ligger som seg bør med flott utsikt i alle retninger. Herføl er sagaøya i Hvaler og Østfold. Navnet Herføl, på gammelnorsk «Herfyili», betyr samlingsted for hæren. Alt i bronsealder og sagatid var øya et sentralt sted. Alle bronsealderrøysene tyder på det. «Herfølsåta» er en av landets største røyser, nær 30 m i diameter. Dette er en av Norges flotteste gravhauger der den troner øverst på Herføls høyeste punkt. Den vitner om tro og forestillinger menneskene i denne tiden har hatt. Både «Herfølsåta» og «Langrøset»   forteller om regionens fascinerende bronsealderhistorie og imponerer med sin alder på godt over 3000 år.

Haukenestårnet

Haukenestårnet

På Haukenesfjellet  langs Grensesømmen ligger Haukenestårnet. Denne tretårnhytta er det høyeste punktet du kan sove i Østfold. Hytta er Norges eneste bevarte branntårn i tre og ruver med sin helt spesielle form i naturen. Fra utsiktsplattformen på toppen kan du stå og se store deler av Indre Østfold, og langt over til Sverige. På en fin høstdag kan man også se Gaustatoppen ved Rjukan og Blefjell ved Kongsberg hytte. Tårnet ble benyttet som branntårn fram til 1975 da vaktholdet opphørte. Grunneier Johs Ramberg kjøpte da tårnet som siden har blitt overtatt av kommunen som et minnesmerke. Ta kontakt med Den Norske Turistforening på telefon 69859120 angående overnatting i tårnet.