Hankø


Hankø

Denne idylliske øya ligger vest for Onsøy i Fredrikstad. Bare navnet alene er nok til å gi assosiasjoner til hvite seil, KNS-vimpler og regattaliv. Hankø er en skogkledd øy med fine turmuligheter, hotell og flere spisesteder. Kong Olav V hadde sitt kjære landsted her. I dag er det Prinsesse Martha og hennes familie som arvet stedet etter Kong Olav V. På en holme i sundet står det en kongevarde til minne om om vår seilerkonge Olav  V. Fra Vikane går det ferge over til Hankø. 

Halden historiske samlinger 


Halden historiske samlinger 

Består av 3 avdelinger; Krigshistorisk museum,  Øvre magasin og Prins Georgs Bastion. Krigshistorisk museum ligger i Østre Kurtine, og har en rekke faste utstillinger der mye av tematikken er om svenskekrigene, unionsoppløsning og Karl den XII. I Øvre magasin finner du skiftende byhistoriske utstillinger, og på Prins Georgs Bastion ligger festningens bakeri og bryggeri fra 1695 som kunne forsyne brød til 5000 mann daglig, og ikke mindre enn 3000 liter svakt øl.

Hafslund Hovedgård 

Hafslund Hovedgård 

Opprinnelig var trolig Hafslund Hovedgård et krongods. Den tradisjonsrike og vakre Hafslund Hovedgård er i dag et fredet kulturminne. Det har vært bosetting på Hafslund i over 5000 år. I parken kan du se helleristninger som er 3000 år gamle. Lettdrevet, sørvendt morenejord, samt fiske og fangst i elv og skog gav grunnlag for tidlig bosetting. Gårdsnavnet nevnes første gang i et brev fra 1344. Parken er alltid åpen for den som vil spasere under de vide trekronene. I juni, juli og august er det faste omvisninger på søndager for publikum inne i den vakre bygningen. 

Guttormsvauen


Guttormsvauen

Guttormsvauen er et fantastisk friluftsområde som ligger på vestsiden på Hvalerøyen Vesterøy.Området ligger i Ytre Hvaler Nasjonalpark og kyststien på Vesterøy slynger seg gjennom området. Her er det store områder med flotte svaberg, dype klover og kløfter. Her finner du også to av Østlandets beste badestrender, og fra parkeringsplassen vandrer du gjennom en nydelig og skyggerfull skog, første del bestående av barskog, så endrer skogens karakter til at fuktig løvskog blir fremtredende, ja her den sjeldne svarorsumpskogen som dominerer før landskapet åpner seg fullstendig med svaberg, strender, viker og berg. 

Greåker fort


Greåker fort

Fortet fra rundt 1900 ligger i Sarpsborg kommune, og betegnes i militærhistorien som "Sarpsborg festning" sammen med Ravneberget. Greåker batteri ble etablert i 1902-1903 som en del av et større forsvarssystem langs svenskegrensen. I 1908 ble batteriet utvidet til et fullverdig fort. Den 13.april 1940 var festningen bemannet med ca. 90 mann som forsøkte å stoppe den tyske troppen som kom over Rolvsøysund bru. Et flott piknikkområde, og utsikten fra toppen er fantastisk. 

Gravningsundet 


Gravningsundet 

Gravningsundet blir ofte beskrevet som ett av de vakreste stedene langs Østfoldkysten. Sundet mellom Nordre Sandøy og Søndre Sandøy heter Gravningsundet, og her er det idylliske bukter på rekke og rad. Gravningssundet, og blir ofte omtalt som en skjærgårdsperle, med idylliske bukter på rekke og rad. Det har vært stor virksomhet her den gang det foregikk sildefiske, og ennå kan du se tre av de gamle sildesalteriene, store toetasjers bygninger, nå omgjort til fine og meget spesielle feriesteder. Sildesalteriene lå gjerne – slik som de gjenværende også viser – på holmene og utstikkende nes, for de trengte nærhet til sjøen, selvfølgelig, og holmer og nes ble derfor den gang ganske tettpakket med bygninger og brygger.

Glufsa


Glufsa

Glufsa er en liten holme utenfor Langøya på Kråkerøy i Fredrikstad. Her er det slikt skjærgårdsparadis man drømmer om på kalde og gustne vinterkvelder. Nydelig svaberg, de lilla strandnellikene som kjemper seg imponerende opp mellom granittbergene – vi snakker hardførhet! Fantastisk utsikt til Hvaler og Ytre Oslofjord. Her er det bare å bade nær sagt fra hvor som helst, det er tross alt som populær badeplass Glufsa er mest kjent for.  Om du kjører veien så lang den er på Langøya, så ender du opp med å finne en liten offentlig parkeringsplass, og herfra er du veldig nærme Glufsa som ligger kanskje 5 minutter spasering unna. Det går en bro over til Glufsa. Buss fra Fredrikstad stopper på endeholdeplassen på Langøya. Fra dette busstoppet bruker du kanskje omtrent 15-20 minutter å gå.


Utenfor spissen av Langøya, på vestsiden av Kråkerøy, ligger den lille holmen Glufsa. Den er ikke stort større enn i overkant av et halvt dekar. Hele holmen består av glattskurte granittberg. Det er knapt et gresstrå å finne her. Men navn har den. Og for mange er Glufsa kjent som en populær ba

Glomma


Glomma

Glomma er Norges lengste elv, og Glomma renner sin avslutningsferd gjennom Østfold fylke før eleven munner ut ved Fredrikstad og Ytre Oslofjord. 

Fra utløpet av Øyeren går elveløpet gjennom en ca. 10 km lang forkastning med mye bratte fjellvegger på breddene. Elva faller 73 meter på denne strekningen, som går i en ganske jevn bue mot vest; den såkalte Glommabuen. Opprinnelig var det nesten kontinuerlige stryk og fosser her, noe som gjorde Glomma ganske vanskelig å krysse. Det eneste noenlunde rolige partiet var ved Onstadsund mellom Askim og Spydeberg, der den gamle kongeveien mellom Oslo og riksgrensen hadde sitt fergested. I dag er Glommabuen regulert med tre store kraftverk, fra sør Vamma, Kykkelsrud og Solbergfoss.

Glimmergruvene ved Halden


Glimmergruvene ved Halden

Her finner vi rester av stein og andre spor etter gruvedriften. Flere gruver. Følg rv. 118 fra Sarpsborg mot Skjeberg. Ta av mot Rokke krk. Følg denne veien og du kommer direkte til rv. 22 og skilting mot Rakkestad. Kjør under høyspentledningene som krysser riksveien og et lite stykke videre. Bred skogsvei med bom på høyre side. Liten P-plass på venstre side.

Glende bro / Glenne bro

Glende bro / Glenne bro

Gamle Glende bro er en hvelvet bro fra 1864 er bygd av hoggen granitt. Lengden på broen er 22 m og høyden er 6 m. Stabbeisteinene er i senere tid blitt utstyrt med anleggsskinner som «autovern». Broa fikk sitt nåværende utseende i 1901. Broa krysser Ørelva som kommer fra Ørsjøen ved Prestebakke i

nordvest og faller ut i Enningdalselva mellom Berby og Iddefjorden. I 1961 ble riksveien lagt om, og elvas løp under veien ble endret. På andre siden av dagens riksvei ligger rester av den gamle riksveien. Stabbesteinene er delvis nedrast. Veien fra Halden over Bøklevene, Prestebakke og Kornsjø til Högen i Sverige, ble påbegynt i 1823 for å styrke veiforbindelsen mellom unionspartene Norge og Sverige.