Akerøya 

Akerøya 

Akerøya – for et sommerparadis! Etter at du har besøkt øya en solrik sommerdag forstår du hvorfor båt- og badegjester har satt sin elsk på denne øya, som ligger like vest for øyene Spjærøy og Asmaløy. Akerøya er også et yndet sted for fugleelskere og den beste kjente fuglelokaliteten i Ytre Hvaler nasjonalpark. Øya har et rikt fugleliv og er en rasteplass for trekkfugl. I 1978 ble det opprettet et naturreservat for sjøfugl på øya, og sommeren 2009 ble øya innlemmet i Ytre Hvaler nasjonalpark. Den flotteste delen midt på øya er gjort til offentlig friområde, og det er mulighet for telting. I sommersesongen kan man også overnatte i et hus som forvaltes av Oslofjordens friluftsråd. I sagatiden hadde øya navnet Saltholmen fordi det ble utvunnet havsalt på øya. 

Verdens Ende


Verdens Ende

Det er mange muligheter på Verdens Ende, som ligger lengst sør på Tjøme. Med et vernet friområde på cirka 250 dekar er stedet et populært utfartssted med vakker natur, svaberg og småholmer, turområder, fiskeplasser, fine bademuligheter, restaurant og flott utsikt utover havet. Den lange steinmoloen danner vern mot vær og vind for en av Tjømes største småbåthavner. Her ligger også flere fiskebåter.   

Tønsberg Tønne


Tønsberg Tønne

Tønsberg Tønne, eller "Tønna" på lokal språket, er et markant sjømerke ved innseilingen til Tønsbergfjorden, helt sørøst på Østerøya i Sandefjord kommune. Dette er et gammelt sjømerke, nevnt allerede i Sverresagaen på 1200 tallet. Opprinnelig var det en påle med en tønne som markerte stedet, men i dag er det erstattet av en stor steinvarde som er malt sort og hvit. Fantastisk utsikt mot Færder fyr, Tjøme og Sandefjords skjærgård. Det er flere jettegryter ved Tønsberg Tønne. 

Torås fort 


Torås fort 

Helt sør på Tjøme ligger Torås fort som er et nedlagt kystfort. Fortet, som ble påbegynt i 1939, ble ikke ferdigstilt før den tyske okkupasjonen, og anlegget ble utviklet videre av den tyske okkupasjonsmakten. Torås fort ble opprinnelig etablert av Forsvaret som ledd i utbyggingen av Ytre Oslofjord festning i mellomkrigstiden, og er bestykket med 3 kanoner. Flotte turmuligheter og panoramautsikt ut over Oslofjorden fra toppen.

Tollboden 


Tollboden 

Tønsberg Sjøfartshistoriske Senter viser stolt frem sin maritime ustilling i Tollbodens 1. etasje, om sjøfarts- og hvalfangsthistorie på en kreativ, spennende og instruktiv måte.  Hele utstillingen er inndelt i to avdelinger, sjøfart og hvalfangst, og seksjonert i temaer bygd opp av flotte skipsmodeller supplert med gjenstander, illustrasjoner, bilder og informasjonstavler. Det er utstyrt med flere monitorer som viser livet til sjøs og på hvalfangst. En av monitorene viser dessuten i tekst og bilder om byens rederier og deres fartøyer. Et opplevelsessenter vel verdt å besøke. 

Svenner fyr

Svenner fyr

Svenner fyr ligger på øya Korpekollen i øygruppa Svenner i Larvik kommune. Fyret ble fredet i 1997, og er i dag et kulturminne av nasjonal verdi. Skrint jordsmonn og et meget hardt klima gir Svenner et særeget, botanisk mangfold. Stedet har stor betydning for trekkende småfugl om våren. Det vakre steinhuset på Svenner fyr er i dag åpent foralle som ønsker seg en spesiell natt på fyrodden i havgapet. 19 sengeplasser fordelt på 4, 5 og 6 manns rom.

«Southern Actor» 


«Southern Actor» 

Hvalbåten «Southern Actor» er i dag en museumsbåt på brygga i Sandefjord. Den ble bygget i 1950 for hvalfangstselskapet Chr. Salvesen i Leith i Skottland. Ingen av de norske hvalbåtene var i en slik stand at den egnet seg til å restaurere. Men siden selskapet Salvesen kan sies å være halvt norsk falt valget på «Southern Actor». En stor del av mannskapene på Salvesens ekspedisjoner var fra Vestfold, og selskapets flytende kokerier ble utrustet i Tønsberg.

Slottsfjelltårnet

Slottsfjelltårnet

På toppen av Slottsfjell i Tønsberg ligger landemerket Slottsfjelltårnet. Nyt en fin spasertur opp stiene, og klatre opp trappene til toppen av slottet seg for å få den beste utsikten over byen og omgivelsene. Utkikkstårnet på 17 meter ble reist i 1888 på privat initiativ som et minnesmerke i forbindelse med Tønsberg bys tusenårsjubileum. 

Slottsfjellmuseet


Slottsfjellmuseet

Midt i Tønsberg, ved foten av Slottsfjellet, ligger Slottsfjellsmuseet. Museet og området rundt representerer byens lange historie, med blant annet byløkker, markering av teglovn fra middelalder og museets bygdeavdeling. Ruinparken på Slottsfjellplatået viser rester etter en av landets og Nordens største middelalderborger. Og i museets Vikinghall blir Norges fjerde vikingskip presentert, handelsskipet fra Klåstad. Dette er det eneste bevarte vikingskip som er plassert utenfor Oslo. 

Sjøhistorisk Magasin

Sjøhistorisk Magasin

Galeiskur 12 på Fredriksvern Verft er fra 1765. Her er en spennende blanding av galleri og museum – opplevelsesrom og fordypningsted, “En vandring i vår maritime historie”. 1000 år på havet vises i bilder og lydkulisser, modeller og gjenstander. Her finner du gjenstander fra Blücher, mynter fra Rundeskatten, Berserk i isen og Titanic. Noe spennende for barna er Eliasbutikk og Eliasutstilling, som er et av konseptene. Hele hjemmehavna til redningsskøyta Elias er her. Lunvik er en stor modell med landskap og hus, båter og sjøboder.

Preus museum 

Preus museum 

I fjerde etasje i Magasin A på idylliske Karljohansvern i Horten ligger Preus museum.

Museets, bygningens og stedets historie er uvanlig og spennende. Med samlinger fra camera obscura fram til dagens mobilkameraer og utviklingen i fotografier er dette et spennende museum å utforske. Her finner du en samling av norsk og internasjonalt fotografi, kameraer og andre gjenstander som forteller om fotografiets utvikling. 

Oseberghaugen 

Oseberghaugen 

I Slagendalen nær Tønsberg ligger gravhaugen Oseberghaugen på 40 meter i diamater. Utgravninger i 1904 avslørte historiens største og rikeste kunsthåndverksfunn fra vikingtiden, og inneholdt det praktfulle 21,5 m lange Osebergskipet, Osebergvognen, utskårne dyrehodestolper, sleder, senger, kister, vevstoler, husråd og mye mer. Det ble også funnet skjelettrester etter to kvinner, og lenge trodde man at dette var graven til dronning Åsa, bestemor til Harald Hårfagre. I nyere tid har analyser vist at begge kvinnene hørte til overklassen, men at ingen av dem kan ha vært dronning Åsa som man tidligere har spekulert på. 

Det går en informasjonssti langs Vellebekken til graven. En kopi av Osebergskipets vakkert utskårne baug står i museumsgården til Vestfold Fylkesmuseum i Tønsberg. 

Minnehallen


Minnehallen

Minnehallen over falne norske sjøfolk fra første og andre verdenskrig ligger på Krutthuskollen sør for Fredriksvern verft. Den 22 meter høye pyramiden som Stavern er alene om å ha som unikt minnesmerke i Norge, sto ferdig i 1926.  Navn på de 7562 falne finnes på kobberplatene inne i hallen, og den lokale dikteren Wildenveys dikt ”Sjømennenes minnehall” er hugget inn på steinblokken der.

Midtåsen


Midtåsen

Arnstein Arneberg har tegnet det 1200 kvadratmeter store bygget, i en stil som kan karakteriseres som neddempet funksjonalisme ispedd klassisisme. Huset ligger på en høyde, omgitt av et 60 mål stort parkanlegg. Noe av det mest spesielle med Midtåsens arkitektur, er at huset er bygget på en akse mot Sandefjordsfjorden. Når du kommer inn hoveddøren og går rett gjennom huset og ut terrassedøren, ser du nedover et storslått trappeanlegg med fontener og blomster. Dette trappeanlegget ligger på linje med fjorden der nede. Sesongåpen Café i vakre omgivelser.