Øyhopping på Hvaler
Øyhopping på Hvaler
ØYHOPPING / ØYLOFFING
opplev eventyret
På tur i Hvaler-skjærgården
For dem som elsker hav og skjærgård finnes det også rike muligheter til å nyte en første smak av skjærgårdsriket Hvaler uten å styre egen skute. En flott og sjarmerende ferie for en rimelig penge får du med øyhopping fra øy til øy i Hvaler-skjærgården.
"
Her finnes tusenvis av øyer, holmer og skjær. Naturen er fengslende og variert med blankslipt svaberg på de karrige, ytre øyene, til bratte knauser og skogkledde øyer.
Med bil fra hovedstaden er du i skjærgårdsparadiset på knappe to timer. Så nær i distanse, allikevel så fjern og forskjellig i natur og miljø. Velkommen til øyhoppingstur i Hvaler-arkipelet!
I 2013 ble Ytre Hvaler nasjonalpark og Kosterhavet Nationalpark kåret til verdens beste kystlandskap.
Fra øy til øy med hvilepuls
Ta med familien og venner på øyhopping, opplev øyriket og skjærgården på Hvaler på en ny måte. Reis fra øy til øy med de koselige Hvalerfergene på en opplevelsesrik og bedagelig rundtur i Hvalers skjærgård.
Fergene går fra havnen i Skjærhalden på øya Kirkøy alle dager hele året. Pakk sekken eller kurven med badetøy, pledd, håndkle, joggesko, ett klesskift, godt drikke og mat. Det er faktisk alt du trenger til en opplevelsesrik øyhoppingsdag i Hvaler-skærgården.
Aktivitet for familien
Øyhopping på sykkel er en populær aktivitet for hele familien. Bruk ferien til å sykle fra øy til øy på Hvaler. Her kommer du virkelig i nærkontakt med naturen. Opplev den fantastiske skjærgården, idylliske småsteder og gamle fiskehavner og det unike og varierte landskapet. Er du heldig ser du selkobbene boltre seg i vannkanten mens skarven flyr rett over deg.
En vinneroppskrift med barn på øyhoppingstur er å ikke legge ut på for lange turmarsjer. For de minste er jo noen hundre meter i nytt miljø som en “jordomseiling” i opplevelser. Dessuten er fergeturen verdt turen alene for de minste. Ta gjerne med en piknikkurv - alltid populært for små og store.
Du vil ikke tro dine egne øyne all den fine og unike skjærgårdsnaturen som finnes på Hvaler
Den deilige følelsen av øyhopping - salt sjøluft, duften av solkrem, eim av motorolje, lyden av bølgeskvulp og et par måkeskrik, stekende sol med glitrende hav som kulisse, svett hud, sjauing av gods og last, ilandsstigninger - nye mennesker kommer ombord, sykler og tursekker.
VISIT HVALER
Øyhopping, eller øyloffing handler om spente forventninger. Alle forventninger til hva som møter en på neste øy. Å ferdes med fergen på øyhoppingsturen er for mange reisen som en del av målet.
Man kan reise hele dagen med kun én tur/returbillett og gå av og hoppe på igjen når man vil. Billetten inkluderer fergetur hele dagen. Husk kontanter, det er ikke bankterminal ombord i fergen. Det er heller ikke lovbestemt at øyhopping må skje ved å løse fergebillett – er du så heldig å ha tilgang til egen båt kan du besøke så mange øyer, holmer og skjær du måtte ønske.
Hvor går fergene i fra?
Fergene går fra havnen i Skjærhalden på øya Kirkøy alle dager hele året. Pakk sekken eller kurven med badetøy, pledd, håndkle, joggesko, ett klesskift, godt drikke og mat. Det er faktisk alt du trenger til en opplevelsesrik øyhoppingsdag i Hvaler-skærgården.
Øyhoppingskartet
Fergerutene for Hvalerfergene
Hollungen er fergesambandet mellom de østlige øyene i Hvaler kommune. Fergene har base på Skjærhalden, og frakter både passasjerer, biler, lastebiler, osv. til alle øyer utenfor Skjærhalden. Øyhopping er også en populær måte å benytte seg av det unike fergesambandet.
M/S Hollungen, M/F Hvalerferga II og M/S Olava har til sammen 19 avganger daglig. Med disse koselige fergene kan du loffe fra øy til øy på en opplevelsesrik og bedagelig rundtur i Hvalers skjærgård.
Hvaler - hav i alle himmelretninger
Mange forbinder øyhopping med fergetransport mellom øyer, men det må ikke nødvendigvis være slik for å kalles øyhopping.
Hvaler har ikke fastland og består bare av øyer, men de fire øyene Vesterøy, Spjærøy, Asmaløy og Kirkøy har bilvei med fastlandsforbindelse, og det er broer mellom disse øyene.
Disse fire øyene egner seg godt til øyhopping og oppdagelsesferd fra sykkelsetet eller til fots. I forhold til de andre øyene på Hvaler er dette store øyer.
Alle de fire øyene med fastlandsforbindelse egner seg svært godt for friluftsliv. Alle øyene har fine små kystsamfunn, mange attraksjoner, og det er mye av fornminner og kystkulturhistorie å utforske. Øyriket byr også på et rikt fugleliv, og her finnes mange sjeldne planter og insekter. Naturlige badeplasser er det nesten overalt hvor det er vann.
Både buss fra Fredrikstad og Oslo har stopp på øyene. Du kan sykle langs veiene, men vær forsiktig, og spesielt vis varsomhet på hovedveien Fastlandsveien - det er trangt å dele veien med bilene på den trafikkerte veien.
Se mer nedenfor for hurtigguide av Hvalers øyrike.
Bli kjent med øyene
Trodde du at du var godt kjent?
Første gang på Hvaler?
HURTIGGUIDE
Hvaler året rundt
Windy hair, salty air.
Så mye opplevelser i alle sesonger
Øyhopping forbindes gjerne med sol, sommer, og varm sjøluft. De nevne elementer er selvsagt gode forutsetninger for en hyggelig tur, men vi vil hevde at naturopplevelsene på Hvaler er minst like fine i alle årstider. Ved å se de forskjellige årstidene i øyriket, blir du jo også ekstra godt kjent med Hvaler, du har jo da sett det Hvaler de færreste ser. Hvalerfergene til Hollungen har nesten like høy frekvens på avganger om vinteren som om sommeren.
SOMMER
Junikveld med beite ved Holte på Kirkøy
Sensommer på Kjerringtangen
Badeplasser
Kyst i dvale
Vinter
Kuvuaen en vinterstille desemberdag
EN TUR PÅ DYPEDALSVEIEN OM VÅREN ANBEFALES PÅ DET VARMESTE. VEIEN SLYNGER SEG GJENNOM ET VAKKERT LANDSKAP MED HUSMANNSPLASSER, FLOTTE HYTTER OG GAMLE «HVALERHUS».
Våren
Våren er magisk på Hvaler
Den koselige og lune årstiden
Høst
Høsten er de sterke naturkreftenes tid.
Høst
La oss fortelle deg om Hvalers fangshistorie
Høstens hummerfiske