Son kalles Norges «nordligste sørlandsby». Det er lett å forstå. Små hvite trehus i kronglete gater er et karakteristisk trekk for denne kystperlen som ligger langs Oslofjordens solside. I tillegg til idyll byr Son også på mye historie og spennende kystkultur. Visste du at hele Oslofjorden en gang var oppkalt etter lille Son?
Alle foto: © Eirik Dahl - Oslofjordguide
Son er et tettbebygd sted ved Oslofjorden i den sørlige delen av Vestby kommune i Akershus. Det er særlig kjent for sin gamle bebyggelse fra hollendertiden, med trehus og trange smug som gir et særpreg som man gjerne forbinder med byer langs kysten av Sørlandet. Det er også en populær småbåthavn. Derfor er det vel bare naturlig at hyttegjester, båtfolk og andre ferierende mangedobler folketallet i Son i fellesferien.
Statistisk sentralbyrå regner fra 2007 at Son ikke lenger er et eget tettsted, fordi det nå er sammenhengende tettbebyggelse fra byen Moss i nabofylket Østfold.
I Son sentrum bor det omkring 1 000 og medregnet boligområdene rundt om lag 6 000 innbyggere. Son er en del av regionene Follo og Mosseregionen som igjen er deler av Stor-Osloregionen.
Paradoksalt nok var dårlig økonomi grunnen til at Son er et av Oslofjordens best bevarte tettsteder. Man hadde tidligere rett og slett ikke råd til å rive de gamle trehusene. Og godt er det. I dag er 200 hus registrert som verneverdige.
Bygninger
Langs havnen ligger tre gamle handelshus. Ett av dem er Thornegården fra 1640, og det er Oslofjordens nest eldste bygning med en arkitektur preget av både renessanse og barokk. Går man inn i bakgården ser man at det er et bindingsverkshus, tydelig påvirket av nederlendernes stil. Rusler du langs Strandgaten finner du eksentriske kunstnerhus og lille Skaugum.
Hovedinngangen til Thornegården
Sistnevnte hus sies å være en minikopi av Skaugum før brannen. Spinnerigården, Stoltenberggården og Wollegården, alle fra 1700-tallet, er andre fredede bygninger som vitner om velstand i Sons storhetstid. Man kan også beundre fantasifull ombygging av gamle utedoer og fjøs.
Det er lett å forstå at havnen i Son er blant Norges mest populære for fritidsbåter og seilbåter.
Son Kystkultursenter
Nede ved havnen finner du Son Kystkultursenter spredt i flere bygninger. Her kan du besøke et gammelt fiskerhus og blant annet lære om tro og overtro blant fiskere. Kystkultursenteret har også smiebygning, strandsitterbolig, museumsbrygge for eldre trebåter og slipp. Kystkultursenteret huser også en kafe er åpen og her er det tilrettelagt for barneativiteter. I kafeen kan du også beundre egen barndoms leker, som mange av oss husker!
Jostushuset forteller historien om et fiskerhjem. Gjennom sommersesongen er det en rekke aktiviteter for små og store, blant annet onsdagsforedrag med ulike temaer. Pass på å få sett den bevarte smia fra Sons gamle båtbyggeri og spøytehuset til Soon Brandvæsen. I smia har en lokal gullsmed åpnet verksted.
Kystkultursenteret forvalter også en garntørke. En av de få gjenværende i fjorden. I tillegg til museumsutstillingen er det også aktiviteter knyttet til senteret på sommertid. Son Kystkultursenter har som mål å formidle kunnskap om og utvikle kystkultur.
Attraktiv havn
Blant båtfolket er Son en yndet havn og et naturlig stoppested. I Norge finnes det nesten en halv million fritidsbåter og ingen land i verden har flere båter per innbygger. I havna i Son finnes det over 1000 båter av ulik type og størrelser, og det er i tillegg svært mange gjesteplasser her. Havnen utgjør med andre ord en stor del av Son.
Soon Seilforening har lenge hevdet seg som en av Oslofjordens mest aktive seilforeninger, og ble landskjent etter at Siren Sundby tok gull i Europajolle i Sommer-OL 2004. Son småbåthavn ble også brukt som innspillingssted til TV-serien Båtliv som gikk på NRK i 2003. Noe som gjør at havnen i Son er en av de mest attraktive havnene i Oslofjorden er at havnen er relativt dyp (Oslofjordens dypeste havn), noe som gjør det lett å ta store seilbåter helt inn til bryggen i sentrum.
Ut på byen i Son
Skal du gå ut for å spise, er Son definitivt stedet. Son har flere restauranter og spisesteder, gallerier og forretninger.
I den flotte hagen til Hagestua, og Galleri Soon kan du nyte gode drikker med utsikt ned til folkevrimmelen på bryggepromenaden. På kveldstid er det ofte en DJ her som sørger for avslappet stemning med melodier i «chill out» kategorien.
Fra mitt opphold i Son i fjor sommer i forbindelse med bakgrunnsmateriale til denne artikkelen husker jeg nå fremdeles 10 måneder senere at jeg skulle huske å minne meg selv på å anbefale Son Kro i denne artikkelen. Når en restaurant byr på det beste av hyggelig service og matopplevelser du kan tenke deg er det bare rett og riktig å gi Son Kro en stor honnør. Det ekstra hyggelig når mat og service er topp, nøyaktig slik det var denne varme sommerkvelden på Son Kros terrasse.
SON RESTAURANTGUIDE
Kunstnerne elsker Son
Tidlig i det 20. århundre ble Son en kunstnerby. Kjente personer som Nils Kjær, Ludvig Karsten, Herman Wildenvey, Ronald Fangen og den eksentriske maleren Karl Dørnberger er blant de som bosatte seg der. Også i dag bor en rekke kjente kunstnere i Son, og det er flere gallerier der.
Badegjestenes paradis
Son er et paradis for de som elsker strandlivet. Son badestrand ligger 200 meter fra Son Torg og har en liten strand, svaberg, stupebrett, badetrapper og kiosk.
Brevikbukta ligger i et særdeles flott friluftsområde syd for spahotellet. Her er det sør- og vestvendte svaberg, ypperlig for solbading, sandvolleyballbane, parkeringsplasser og toaletter. Nordre Sauholmen er en utfartsholme (øyen som ligger i sundet utenfor spahotellet) med barnevennlige sandstrender.
Nordre Sauholmen har mange fine svaberg og det er flotte fiskemuligheter her. Kaster du ut snøret, «risikerer» du at en fjordmakrell eller en hvitting biter på. På øya finnes flere godt bevarte sjøboder og et gammelt barkekaranlegg for preparering av fiskegarn. Gode ankringsmuligheter (ingen offentlig brygge) og det kan gjøres landfortøyning på vest og østsiden av øya.
Ut på tur i Son
Fra Son kan du med leid hest og vogn eller med robåt ta turen til det gamle ladestedet Hølen. Denne turen går for å være en virkelig eksotisk opplevelse. Kystkultursti går til Hølen og Vardeåsen med utsikt over fjorden fra Oscarsborg til Færder fyr og fire fylker.
Nord for Son ligger friområdet Kjøvangen, med en liten steinstrand, svaberg, gressarealer og en brygge med fiskemuligheter. Mye brukt av lokalbefolkningen. På området ligger en bronsealdergravhaug. Kjøvangen er et flott turområde; gå forbi isdammen Stamnestjernet og helt opp til toppen av Vardeåsen. Her har man utsikt fra Drøbak i nord til Bolærne i sør.
Etter at du har passert golfbanen når du er på vei til Kjøvangen så går du igjennom en av de aller vakreste alleer i regionen. Fotturen til Kjøvangen er alene verdt opplevelsen av denne frodige alleen. Besøk den når den er på sitt alle vakreste i slutten av mai og begynnelsen av juni.