«Ondskapen kan ikke ignoreres, den må forsakes.» I sin nye bok insisterer Sørine Gotfredsen på at ondskap finnes og at vi må erkjenne den og settes fri fra den.
Ondskapen er blitt umoderne. Vi tror på det gode i mennesket, og overlater til sosiologien og psykologien å forklare de ubehagelige sidene av livet. Men med alle våre forklaringsmodeller får vi likevel ikke det onde til å forsvinne.
Hvis vi forventer oss kun godhet fra mennesket, risikerer vi å stå uten redskaper når vi møter egen eller andres hardhet, løgn og kynisme. Med Fri oss fra det onde undersøker Sørine Gotfredsen hvordan ondskapen lever også i våre liv i dag, og hvordan vi kan ta opp kampen mot den, slik at vi ikke blir stående fast med vår skyld.
I boka fører hun en samtale med Martin Luther. For den tyske reformatoren var Djevelens spill i verden en lys levende realitet, og som ung munk påla han seg selv en ekstrem lydighet for ikke å gå fortapt. Først da han innså at den frigjørende nåde kun kan komme utenfra, ble han fri.
Martin Luthers tenkning er forankret i reformasjonstiden, men hans kamp for det frie menneske angår i aller høyeste grad også våre liv. Gotfredsen leser Knausgård, Undset og Brinkmann, går til filmen, sitt eget liv, og til vår nasjons store traume 22. juli 2011 for å finne svar på hva som kan fri oss fra det onde i dag.
Møt Sørine Gotfredsen i samtale med Birte Nordahl. Birte Nordahl er forsker og prest. Hun har vakt oppmerksomhet med sin forskning om kjærlighet knyttet til 22. juli, og er for tida gateprest i Kirkens bymisjon.