Tilbake til alle arrangementer

Bak Gitter 2018

  • Litteraturhuset Wergelandsveien 29, 0167 Oslo Norway (kart)

PIM og Redd Barna inviterer dere til temamøte om palestinske barn i israelske fengsel.

Israels årelange fengsling av palestinske barn har mottatt krass kritikk internasjonalt, og flere rapporter har pekt på de store menneskelige konsekvensene av en slik brutal og urettferdig behandling av barn. 
Det innebærer klare brudd på internasjonale menneskerettigheter og barnekonvensjonen som Israel er bundet til. 
Likevel ser vi at barn fortsatt fengsles og at bruddene forsatt begås.

Det meste i programmet vil foregå på engelsk. 

Rådgiver Midtøsten og Nord-Afrika i Norsk Folkehjelp, Line Khateeb, leder møtet. Line har en mastergrad i Midtøstenstudier.



12:00 -12:05 Musialsk innslag fra Syria v/ @Shbli Saleem

12:05 -12:10 Åpning av seminaret V/ Kristin Eskeland i PIM

12:10 -13:05 Hvorfor og hvordan barn blir anholdt 
v/ Ayed Abu Eqtaish, Program Director at Defense 
for Children International – Palestine Section (DCIP)

13:05 -13:15 Pause


13:00 -13:35 Når krigen ikke tar slutt v/ psykolog PhD 
Marianne Bang Hansen

13:35 -14:00 Traumer hos barn og unge v/ Professor i pedagogisk 
psykologi Jon Håkon Schultz, Universitetet i Tromsø 

14:00- 14:20 Innlegg fra Senior Child Protection Advisor 
Kristin Ingebrigtsen, Redd Barna/
Save the Children Norway

14:20- 14:30 Pause

14:30- 15:20 Hva gjør Norge – og hva kan Norge gjøre?
(Mer info kommer snart)

15:20- 15:30 Musikalsk innslag fra Syria / @Shbli Saleem



(Med forbehold om endringer i programmet)

Bakgrunn om temaet: 
Hvert år blir hundrevis av palestinske barn frarøvet deres barndom. De blir stilt for den israelske militærdomstolen og satt i israelske fengsler. Her blir det begått grove brudd på barns fundamentale rettigheter. Barn helt ned i 12- årsalderen blir pågrepet av tungt bevæpnede soldater og utsettes ofte for vold og mishandling. 

Ifølge Defence for Children Palestina (DCI) blir mellom 500 – 700 palestinske barn årlig satt i israelske fengsler. I dag sitter det omtrent 300 palestinske barn i israelske fengselsceller. Israels praksis ved å fengsle barn har lenge høstet skarp internasjonal kritikk, men tall fra 2008 og frem til i dag viser likevel ingen nedgang i antall fengslinger. 

De aller fleste palestinske barn arresteres for å ha kastet stein. Strafferammene for dette kan være alt fra seks måneder til 20 år i fengsel. Israels fengsling av palestinske barn er et klart brudd på barnekonvensjonens artikkel 37 (b) som sier at fengsling av barn kun skal benyttes som siste utvei, og for et kortest mulig tidsrom. 

Palestinske barn som fengsles blir ikke bare berøvet deres barndom og frihet, de blir også utsatt for vold og overgrep som ofte setter varige mén i livene deres. 

Barna beskriver arrestasjonene som kaotiske og skremmende. Hverken foreldrene eller barna vet hva som venter dem når en arrestasjon finner sted og de rekker ofte ikke å ta farvel. Det er rapportert om tilfeller hvor barna blir ytterligere eksponert for potensielle traumatiske opplevelser på vei til fengselet. De blir ofte lagt på hardt underlag, dyttet og utsatt for verbale trusler under den lange transporten, mens de fremdeles har bind for øynene og håndjern. 

En slik behandling er et klart brudd på Barnekonvensjonens artikkel 37 (a) om at barn ikke skal utsettes for tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff. Under fengslingsprosessen er ikke barna representert av en advokat eller familiemedlem, noe som er et klart brudd på Barnekonvensjonens artikkel 37 (d), barna får heller ikke en rettferdig rettergang slik det kreves etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen artikkel 6, som fastslår at det skal være «equality of arms», altså at det skal være jevnbyrdighet og like muligheter til å bevise skyld og uskyld. 

Palestinske barn i israelske fengsler blir ikke hørt og deres meninger blir ikke tillagt vekt slik barnekonvensjonens artikkel 12 pålegger i enhver rettslig og administrativ saksbehandling som angår barn. 

Palestinske barn som fengsles blir transportert ut av de okkuperte områdene i Palestina og inn i israelsk territorium. Dette er i strid med artikkel 76 i Genève-konvensjonen om beskyttelse av sivile i krig. Konvensjonen fastslår at «protected persons accused of offences shall be detained in the occupied country, and if convicted they shall serve their sentences therein». 

Under varetekt og soning på den israelske siden av grensen blir palestinske barn altså i stor grad isolert fra sine primære omsorgsgivere. Dette er et brudd på barnekonvensjonens artikkel 37 (c). I tillegg til isolasjon fra sine primære omsorgsgivere oppfyller ikke Israel den omsorgsplikten de er pålagt etter barnekonvensjonens artikkel 3. 

Israel frarøver dessuten palestinske barn og ungdom retten til utdannelse, et brudd på barnekonvensjonens artikkel 28. Utdannelse er et av de viktigste grunnlagene for både individets og samfunnets utvikling.

Tidligere arrangement: 6. oktober
Tøyen Bazaar Høstmarked
Senere arrangement: 6. oktober
Podkastlab med Tine Eide