
Gullholmen fyr
Les mer om Gullholmen fyr på vår nye nettside: http://www.oslo-fjord-guide.no/fyrene-i-oslofjorden-1
Gullholmen fyr eller Guldholmen fyr ligger på den lille øya Gullholmen rett utenfor Jeløy i Oslofjorden i Moss kommune i Østfold. I dag består fyret av et 8 meter høyt glassfibertårn, foran den gamle fyrbygningen. Her på Østfolds vestligste punkt kan du tilbringe en dag, eller leie rom og bli over flere dager.
I 1891 ble det utarbeidet en oversikt over behovet for nye fyr og tåkesignaler i Oslofjorden. I forslaget inngikk et fyr med tåkesignal på Gullholmen vest for Jeløya i Moss. Nødvendige midler ble bevilget i budsjettet for 1893/94.
Gullhomen fyr sto ferdig og ble tent den 15. september
1894. Fyrstasjonen med tåkesignal her på Østfolds vestligste punkt, ble opprettet i 1894, og i 1930 ble det installert en nautofon.
Gullholmen fyr ble automatisert og avfolket i 1984 og erstattet med en fyrlykt av plast sørvest for fyret. Gullholmen er et av de første fyrene Kystverket avhendet. Det gamle fyret ivaretas i dag av
Stiftelsen Gamle Guldholmen fyr. Her kan du leie rom og tilbringe late dager medbading, fiske og turer på fjorden med båt.
Navnet til tross, finner vi på Gullholmen et annet og langt mindre verdifullt metall enn det edle og gule. Det er altså ikke funnet
gull på Gullholmen, men derimot oksidert kobber. Metallet finnes i kalsittårer i basalt. Oppe i berget på sørsiden er det en hule innunder en berghammer, som er stor nok til at to voksne kan stå inne i den samtidig. Muligens er hulen et minne etter kobberutvinning, for flere steder i kvartsen ser vi grønnskjær etter oksidert kobber. Er vi heldige, kan vi også finne gedigent kobber, vanligvis i tilknytning til kvartsårer i berget.
Det er flotte rullesteinstrender på hver side av sletten midt på øya som binder sammen to store knauser. På den ene knausen vokser furuskog, og der ligger det også en diger flyttblokk av hard gneis som isen har lagt fra seg under siste istid. På den andre knausen ligger fyrbygningene. I furuskogen er det fine teltplasser. Her og
andre steder på Gullholmen vokser både markjordbær og bringebær.
Om utleie
Leietagere må selv organisere båtskyss til og fra. Det anbefales å ha egen båt tilgjengelig under oppholdet av sikkerhetsmessige årsaker.
Det leies fra søndag til søndag.
Boenhetene har en kapasitet på 30 personer. Dersom ikke annet er avtalt, vil det ikke være anledning til å være flere enn 30 personer samtidig.
Praktisk informasjon om bygningene
Fjøset
Dette er egentlig uthuset som hører til bo-enheten som bestod av hovedbygningen og fjøset. I nordenden av uthuset er det påbygget et rom som var fjøs, - derav navnet på huset. Skulle man ha tilgang på frisk melk før kjøleskapets tid måtte man ha ku! Når det er skoleklasser og større grupper som leier seg inn på Guldholmen, fungere kun Fjøset kun som sove-enhet.
Uthuset
Dette uthuset utgjorde sammen med Betjenten den enheten som fyr-betjenten m/ familie disponerte. Begge bygningene ble reist rett før krigen.
Betjenten
Bygningen ble reist rett før krigen i forbindelse med at bemanningen på Guldholmen Fyr ble utvidet til også å omfatte en fyrbetjent med familie. Før den tid var det bare fyrmesteren og hans familie som holdt til her ute.
Betjenten brukes nå i sin helhet av stiftelsen.
Naustet
På et sted som Guldholmen var naustet et viktig hus. Selve bryggeanleggets utforming henger sammen med at det ikke er noen havn på Guldholmen, kun landingsplasser for båter. Ytterst på den store brygga var det heisekran, og med håndkraft ble båten(e) heist opp på tralla og vinsjet inn i naustet. (Også på den søndre landingsplassen var det skinnegang, tralle og vinsj slik at en båt kunne tas helt opp).
Leietakere har ikke adgang til naustet.
Utleie/booking av Guldholmen fyr HER
Ved spørsmål, ring Lisbeth på mobilnr 48176458.
Postadressen er Gamle Guldholmen Fyr, Postboks 1129, 1515 Moss.
Les mer om Guldholmen fyr HER

KART: Guldholmen fyr
Se Guldholmen fyr på kartet HER

