HOLLENDERBÅEN
Hollenderbåen
Sørøst for Lille Rauer, midtfjords i ytre Oslofjord ligger Holenderbåen fyr. Fyret med det spesielle utseendet er en av landets yngste fyrlykter, satt i drift i 1990. Hollenderbåen er et helautomatisk fyr, og står i forbindelse med Kystverkets sjøtrafikksentral, Horten Trafikksentral, som overvåker skipstrafikken i Oslofjorden. Ubemannede kameraerpå Hollenderbåen er et viktig verktøy i denne forbindelsen. Hollenderbåen brukes ofte som «rundingsbøye» i mange regattaer.
Svenner fyrstasjon
Båtfolkets favoritt
Svenner fyrstasjon er lokalisert på noen holmer litt nordøst for byene Larvik og Stavern.
Et stykke utenfor innseilingen til Larviksfjorden og ut mot det åpne havet lokker Svenner fyr båtfolket til seg. Svenner blir blant båtfolket regnet som en av de beste uthavnene i Norge. Beliggenheten, kystkulturmiljøet og de naturskjønne omgivelsene er nok årsaken til at tusenvis av båtfolk og badegjester besøker det vakre fyret årlig.
Svenner Fyrstasjon ble fredet av Riksantikvaren i 1997. Ved utgangen av 2002 ble fyret avbemannet. Fyrstasjonen er i dag et kulturminne av nasjonal verdi. Gokstad kystlag og Kystlaget Fredriksvern står nå for driften av fyret. De siste årene har det blitt svært populært å bruke Svenner fyr som kystledhytte. På fyret er det 6 soverom med 19 senger til sammen og et godt utstyrt kjøkken. 200 kroner for en sengeplass i Svennerarkipelet må betegnes som en billig og sjarmerende ferieovernatting ute i havgapet. Har du ikke egen båt å ta deg ut til Svenner fyr med, så går det daglige avganger med rutebåt fra Stavern i juli og august.
Svenner er full av særegenheter og skatter. Foruten fyrstasjonen som sjarmerer deg med et herlig miljø og fordums kystkultur er øygruppen Svenner et meget interessant landskap på flere måter. Skrint jordsmonn og særdeles hardt kystklima gir Svenner et særegent geologisk og botanisk mangfold. Svennerarkipelet ubeskyttede og nakne øyer er spesielt rike i form og overflate med spor av skuringsstriper, brudd av blokker, jettegryter o.l. Svaberget har karakter både av isens press, bevegelse og tyngde samt fra havets krefter. Plantelivet er spesielt unikt på Svenner. Der finnes forekomster av arter man hittil ikke har funnet andre steder. Her vokser blant annet orkideer ved siden av ville solbærbusker. Beliggenheten ute i havet gjør at et mylder av fugler bruker øygruppen som flyplass. Store mengder ærfugl, flere kolonier med sildemåker og gråmåker, svartbakk og fiskemåker hekker på Svenner i mai – juni.
Husk å ta med badebuksen til Svenner. Vannet er klart og salt, og du kan svømme mellom alle skjær og holmer i små, trange sund. Sammenlignet med andre fyrstasjoner er havnene og områdene ved bygningene i le for den verste vinden. På godværsdager er det så tett med båter her at du nærmest kan gå tørrskodd fra båt til båt for å krysse et sund. Det er flere lysende hvite sandstrender her i de indre lune buktene.
Det første fyret på Svenner, et firkantet steinfyr, ble anlagt i 1874. I tåke ble det skutt med kanon hvert 10. minutt. Kanonen befinner seg i dag på Norsk Sjøfartsmuseum på Bygdøy. Det nåværende støpejernstårnet ble reist i 1900 sammen med bygningene. Tårnet er 18,7 meter høyt, mens fyrlyset går ut 40,3 meter over høyvannstand.
Les mer om Svenner fyr på følgende web-sider: www.svenner.net og www.svenner.info
Utsikt fra fyret mot vest og Larvikkysten
Blant alle steinkoller og svaberg på Svenner finner du til og med en meget fin sandstrand. Utsikt til fastlandet og Larvikkysten får du også med deg herfra.
Badeglede i Svennerhavna
Båtfolkets favoritt
Reker, loff, majones i skjønn forening med herlig kystkultur
Det er mange farkoster å ankomme Svenner med. Med en kajakk kommer du nærmere livet i skjægården enn med andre farkoster. Med kajakk man står man også friere til å legge til nær sagt hvor som helst, og å utforske naturen på de utroligste steder.
SVABERGLUKSUS
Et herlig sammensurium av tøffende snekker og solbadende feriegjester regjerer ute på Svenner en varm sommerdag.
Det er litt urent farvann i innseilingen til Svenner, så se opp for en del skvalpeskjær her.
Fulehuk fyr
Fulehuk fyr ligger på et værhardt skjær helt øst i Nøtterøys skjærgård, ut mot Oslofjorden. Fyret ligger rett nord for Færder fyr. Dette er en typisk godværshavn. Havnen er værutsatt for alle vinder, og det er ikke anbefalt at du prøver å finne en landingsplass her når mørket faller på, eller når været er røft selv på dagtid.
Fulehuk fyr ble tent 1. november 1821. I 1841 ble fyret det første i landet med tåkeklokke. Fyret fikk elektrisitet i 1938. Fulehuk fyr ble tatt ut av drift i 1989 og i årene etter ble alle bygningene på det svært værutsatte skjæret i svært dårlig forfatning. Nøtterøy kommune kjøpte Fulehuk fyrstasjon av Kystverket i 2005. Foreningen Fulehuks Venner har frivillig i flere år jobbet iherdig for å få fyret og bygningene i god nok stand til at allmennheten en dag kunne ta den lille perlen i bruk.
Oslofjorden sett fra syd. Fulehuk fyr til høyre i bildet. Bolærne oppe til venste i bildet.
Med få økonomiske midler og mye idealistisk engasjement var det en befrielse for foreningen å se at de endelig kunne få hjelp fra kommunen. Sommeren 2006 laget Nøtterøy kommune og Foreningen Fulehuks Venner en stiftelsesavtale og driftsavtale. Vedtektene er utformet slik at de bade skal sikre allmennheten rett og mulighet til å benytte holmen som friluftsområde. Avtalene sikret også at bygningene skulle åpnes til kommersielle løsninger som igjen vil bidra til å finansiere driften av anleggene på fyret. Siden avtalen kom i havn i 2006 har det pågått mye bygge- og oppussingsarbeid ute på Fulehuk. Blant annet er en ny brygge kommet på plass. I august 2007 var det offisiell gjenåpning av den gamle fyrstasjonen.
Siden 2008 har Fulehuk fyr blitt benyttet som kystledsted for overnatting, og friluftsliv for allmennheten. Alle er nå velkommen til å bruke denne kystperlen. Det er 49 køyer totalt disponibelt i kystledhytta med naustloftet og hovedbygget. Det er et fullt innredet kjøkken i hovedbygget. I kystledhytta er det noe kjøkkeninstallasjoner samt en stor grill man kan trille ut på det koselige utearealet.
Vil du benytte deg av noen deilige feriedager her ute, eller bare hvile ut etter en lang økt i kajakken, så er Fulehuk fyr en perfekt plass. Ønsker du å overnatte, så er det svært rimlig. For booking av overnattingsplass kan du ta kontakt med Activ Cabin Hotel på Nøtterøy, telefon 33 34 59 10, eller Ole J Midttun på 91 16 36 48 . Har du ikke egen båt eller kajakk for å komme deg ut til Fulehuk, så kan du benytte taxi-båt fra Tønsberg.
Fulehuk eller fuglehuk? Mange lesere stusser kanskje over at det staves Fulehuk og ikke Fuglehuk. Navnet har ikke noe med fugler å gjøre, slik navnet gjerne blir uttalt og feilskrevet, men har muligens sin opprinnelse fra hollenderne da de dominerte sjøfarten i Oslofjorden. Det nederlandske ordet vuile hoek betyr på norsk: det farlige neset. Den andre teorien er at ordet opprinnelig norsk fordi ful også et norsk ord for stygg, og huk er en odde eller en pynt som stikker ut. At denne ytterste lille øya med de mange skvalpeskjærene og brottene på sydsiden var et stygt farvann før fyret kom, kan man lett skjønne ved bare å se i sjøkartet. Men du kan trygt seile på innsiden av fyret. Det går en dyp renne i nord-sydlig retning som er farbar, selv for båter med stort dyptgående. Men som nevnt tidligere - prøv det ikke i dårlig vær. Det bryter fryktinngytende på begge sider av denne rennen i stor sjø.
Fulehuk fyr Koordinater:
WGS8459° 10′ 31″ N, 10° 35′ 57″ E
59.175278, 10.599167
UTM32V 591403 6560665
Beliggenhet: Nøtterøy kommune, Vestfold
Opprettet: 1821
Status: Nedlagt og erstattet av fyrlykt 1989
Funksjon: Leifyr
Eier: Nøtterøy kommune/Stiftelsen Fulehuk Fyr
web: www.fulehuk.no
Fulehuk fyr webcamera retning syd
Fulehuk fyr webcamera retning nord
Booking:
Medlemskap
Det er 3 medlemskategorier:
1. Fulehukvenn: kr. 250,- per år
2. Livslangt medlemskap: kr 2500,-
3. Firmamedlemsskap. Individuelle avtaler. Ta kontakt med Thorvald M. Haraldsen
Blir medlem og send mail til info@fulehuk.com
angi navn og adresse
Kjære Fulehukvenn
For å holde medlemsarkivet à jour, bes det om at du sender endringer av navn, adresse, tlf nummer og
e-postadresse for oppdatering i medlemsarkivet.
På forhånd takk.
Med vennlig hilsen
For Foreningen Fulehuks Venner
Turid Skilbred
turid.skilbred@fulehuk.com
tlf99010520
Torbjørnskjær fyr
På Torbjørnskjær fyr har virkelig tidens tann og råte fått råde. Det er i dag et trist syn med de store slitasjene som skyldes at fyret ikke har vært vedlikeholdt på flere tiår. Fremtiden for Torbjørnskjær
ser ikke lys ut og bygningene her ute synger nok på siste verset om ikke eieren, staten tar grep.
Torbjørnskjær ligger lengst til havs av alt land i Østfold. Sammen med Færder fyr markerer fyret på Torbjørnskjær innseilingen til Oslofjorden, og det fungerer samtidig som grensefyr mot Sverige. Fyret
blinker med karakteren røde blink hvert 10. sekund. Lykten i fyrtårnet sender lyset 25,7 meter over havflaten og lyset rekker 15 nautiske mil ut.
I 1803 ble det første sjømerket plassert på Torbjørnskjær, og i 1838 ble det bygd et lite hus av laftet tømmer. Med sjømerket raget det 11 meter i været. Fyret ble bygget i 1872. Fyrbygningen har arkitektonisk verdi med spesielt fine og presise steinhuggerarbeid Granitten som ble brukt til å bygge fyrbygningen, er hugget av
straffanger fra Akerhus festning.
Torbjørnskjær fyr er står på et lite skjær, lengst syd i Oslofjorden av alle fyr. Det er vanskelig å tenke seg en mer dramatisk plassering enn Torbjørnskjær for et fyr i Oslofjordbassenget. Her er det havhorisont å skue fra hvilken som helst vinkel du speider ut i fra, og ikke sjelden er havet frådene. Fyret regnes som et av de vanskeligst tilgjengelige langs hele Norges kyst. Selv i maksvær er det knapt mulig å legge til på Torbjørnskjær. Det var altså ikke uten god grunn at fyrvokterne her ankom jobb og ble hentet fra jobb i helikopter. I og med at den gamle ilandstigningsrampen ikke er vedlikeholdt, så er helikopter fortsatt det tryggeste transportmiddelet ut til skjæret. Fascinerende er det å tenke på fyrvokterne som bodde her ute med kone og barn og som ikke hadde store plassen å boltre seg på samt all den tid man måtte holde seg innendørs på grunn av uvær. I et av fyrvokterens dagboknotater fra 1884 heter det: «sjøen slo inn et vindu i fyrbygningen. Fant sild på gulvet».
I sin tid bodde det to familier med til sammen 11 barn på Torbjørnskjær. Og på en liten jordflekk ble det drevet en minihage mens ungene løp omkring på holmen langt der ute i ytre fjord. I desember 1991 stanset dieselmotorene, og fyrvokterne reiste hjem for godt. Siden den gang har bygningne på Torbjørnskjær stått
tomme, og forfallet er tydelig. Det er trist at en ellers stolt norsk fyrhistorie skal være bekjent av at denne fantastiske fyrstasjonen er i elendig forfatning.
I dag gir en vindmølle strøm til lykten, og i vindstille startes dieselaggregater som er fjernstyrt fra land. Fyret blinker med karakteren røde blink hvert 10. sekund. Lykten i fyrtårnet sender lyset 25,7 meter over havflaten og lyset rekker 15 nautiske mil ut.
Homlungen fyr
Hvalers fyrperle
Homlungen fyr fra 1867 ligger ytterst i Oslofjorden, og det er bare noen små øyer mellom fyret og Sverige. Man ser det svenske fastlandet i øst og Kosteröarna i sør. Ellers er det havet og de flate Hvalerøyene som omkranser Homlungen.
Fyret og stedet er unikt med sin plassering nær Skjærhalden på Hvaler. Homlungen fyr ble første gang tent den 1. oktober 1867. I 1952 ble fyret avfolket og automatisert. Fyret ligger på holmen med navnet Homlungen som i sin tid var en husmannsplass under prestegården i Hvaler.
Homlungen fyr ble bygget for å lede skip som skulle inn i de indre farvann mot Singlefjorden og Halden. Homlungen er det fyret i landet som ligger nærmest svenskegrensen. Fyrstasjonen er i meget god stand takket være at foreningen Homlungens venner var veldig flinke til årlig å vedlikeholde fyrstasjonen. Fyret består av en fyrbygning i tre med et taktårn. I tillegg omfatter anlegget uthus, og do, naust og landing. Siden ombygningen i 1915 er utseendet på fyrstasjonen lite endret. Interiøret er også i store trekk bevart fra denne tiden. Fyret har en 4. orens linseapparat fra 1878 fra Frankrike og deler av det opphavelige snortrekket er fremdeles intakt. Lysets høyde er 13,5 meter over høyvann med en lysvidde på 12 nautiske mil.
Overnatting i fyrhuset
Oslofjorden Friluftsråd som har en sterk stilling i skjærgårdskommunen Hvaler, og har i mange år ønsket seg fyret. Under feiringen av Oslofjorden Friluftsråds 75-års jubileum i 2008, fikk friluftrådet ønsket oppfylt og mottok den storstilte gaven fra Kystverket. Oslofjorden Friluftsråd driver i dag Homlungen Fyrstasjon som kystledhytte. Så har du lyst til å overnatte på fyrstasjonen er det bare å ta kontakt med Oslofjorden friluftsråd (se kontaktinfo nedenfor).
Fordi fyrene er livsviktige for folk på sjøen, er dørene inn til fyrlyktene stengt – rett og slett for å hindre at de blir ødelagt. Ved de fleste overnattingsfyrene er det fyrvokterboligen eller andre nærliggende bygninger man overnatter i – og ikke selve fyrhuset. Homlungen fyr på Hvaler er unntaket samt Haugjegla fyr på Smøla. Det er tross alt bare en kuriositet å ligge i fyrhuset i forhold til de andre fyrbygningene. Naturopplevelsene er uansett de samme.
Prisen på fyrleie varierer fra et par hundre kroner per person per natt til tusenvis av kroner for å leie hele fyret for én helg. Om man skal leie hele fyret, lønner det seg maturlig nok om flere deler på regningen. Fyrene har som regel mange senger. Homlungen fyr, som til sammen har 12 sengeplasser (8 i fyrvokterboligen og 4 i uthuset), leies ut for 2290 kroner per døgn. Man kan leie bare fyrhuset for 1890 kroner, eller bare det nyrestaurerte uthuset for 900 kroner per døgn. Det koster litt mindre om man er medlem av Oslofjorden Friluftsråd.
TRANSPORT
Fyret er ikke landfast, så båt må benyttes. Kommer en til Hvaler med bil kan denne parkeres i Skjærhalden mot avgift. Det er også gode bussforbindelser til Skjærhalden, både fra Fredrikstad og Oslo. Fra Skjærhalden går det en blåmerket kyststi over svabergene, ca 15 minutters gange i kupert terreng, ut mot fyret. Stien er litt bratt og steinete noen steder, og kan være glatt i vått vær. To robåter merket med Kystleden ligger på landsiden, til transport over sundet. Det er båtplass til kystledbåtene ved fyret. Husk at båtene må tilbake til landsiden etter endt opphold, slik at neste gjest kommer seg ut til fyret!
KART HOMLUNGEN FYR
KOORDINATER HOMLUNGEN FYR
59° 0′ 57.68″ N, 11° 1′ 26.64″ E
59.016022, 11.024067
UTM32V 616222 6543596
Beliggenhet: Hvaler kommune, Østfold
Opprettet: 1867
Status: Automatisert og avfolket 1952
Funksjon: Ledfyr
Eier: Staten
Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminne
Les ytterligere informasjon på Oslofjorden Friluftsråds egen web-side: www.oslofjorden.org
Struten fyr
I motsetning til Torbjørnskjær fyr, vil du i det du nærmer deg Struten fyr se at fyret er vedlikeholdt og blir jevnlig stelt. Struten fyr ble bygget i 1907, ligger nordvest for øya Nordre Søster. Fyret var bemannet helt
fram til 1985.
Struten fyr drives nå av Stiftelsen Gamle Struten og leies ut til allmennheten. Her er det flotte forhold for bading og dykking. Det første initiativet for å få et fyr på Struten ble tatt i 1886 av Fredrikstad og Sarpsborg sjømannsforeninger. Fyrdirektøren var enig i at Struten var et hensiktsmessig sted for et fyr, men mente at
en realisering lå langt fram i tid.
Høsten 1904 gikk barken Sir John Lawrence ned ved Struten, og hele mannskapet på 13 omkom.
Vraket ble lokalisert i 1997 og regnes som et marinearkeologisk funn av stor verdi. Forliset førte til at kravet fra sjømannsforeningene ble fremmet på nytt. Struten fyr ble bygd i 1906-07. Det er flere kjente forlis i nærheten, ved Søsterøyene like ved struten, ligger Albatross, en tysk torpedobåt/minelegger som gikk ned i april 1940. Motorskipet Thor III ligger rett vest av Struten. Holmen Struten er bygd opp av sedimentære bergarter, et konglemerat av et forvitret materiele fra lavbergarten rombeporfyr. Her er et rikt fugleliv, og den store fuglebestanden sørger for rikelig tilførsel av gjødsel og næringsstoffer. Derfor har det skrinne
jordsmonnet fått et vekstgrunnlag for en variert flora. Strandbeltet og det nære sjøområdet er preget av en artsrikdom som er uvanlig på våre breddegrader.
Ønsker du å besøke Struten, så kan vi opplyse om at det er en brygge på nordsiden som kan brukes ved rolig sjø og sørlig vind. Kaia er sterkt utsatt for svell, og er ikke egnet for overnatting. Det er utlagt småbøye på nordsiden av Struten. Mindre båter kan ligge ved to brygger inne i bukta på sørsiden. Det er vanskelig å gå inn/ut av bukta ved stor sjø, men bra ved den innerste brygga selv i grov sjø.
Utleie sommeren 2014
Foreningen Gamle Struten Fyr samarbeider med Oslofjorden Friluftsråd og utleie bookes direkte med OF etter bookingåpning 3. februar kl 10 for OF medlemmer. Før denne dato kan booking gjøres direkte med Gamle Struten fyr ved Skjalg Sørensen tlf 99710293/mail elseskjalg@gmail.com.
Spørsmål forøvrig vedr. utleie rettes til FGS ved Skjalg Sørensen tlf 99710293.
Les mer om Struten på www.struten.no og på www.oslofjorden.org
SE HVOR STRUTEN LIGGER PÅ KARTET - TRYKK HER
FAKTA Struten fyr
Fylke ØSTFOLD
Kommune FREDRIKSTAD
Funksjon: LITE KYSTFYR
Fyrtårn
Høyde18,8
FormFyrbygning med lykterom
Byggemateriale TRE
Fyrlys
Lyshøyde18,8
Lysvidde9,8
Status
Eier STATEN
Avbemannet1985
Automatisert1985