LARKOLLEN
Larkollen
Under en time fra Oslo sentrum ligger Larkollen i Rygge kommune. Med flotte trevillaer og tett i tett med badestrender er dette et yndet reisemål ikke bare for ferierende, men også for de som kommer på dagsbesøk. Dette et typisk sommersted. Bratte skråninger, kombinert med svaberg der du kan stupe rett uti brådypet og svaberg hvor du kan sole deg, mange friluftsområder og langgrunne strender med høyt siv og nyperoser rundt badeplassen.
Litt historie
Navnet Larkollen dukker ikke opp før rundt år 1650. Havnen i Larkollen er godt egnet for seilskip, og var på den tiden den mest populære havnen på østsiden av Oslofjorden. Det var trygt for store skip å ankre opp her, skjermet av øyene Kollen og Eløya.
På 1700- tallet ble Larkollen en viktig seilskutehavn, og loser, skippere, gjestgivere og håndverkere slo seg gjerne ned her. Det er lett å forstå at dette fantastiske stedet allerede på slutten av 1800-tallet begynte å tiltrekke seg ferierende sommergjester. I 1879 åpnet nemlig jernbanen mellom Christiania og Halden, med stoppested på Dilling, som ligger syv kilometer fra Larkollen. Larkollen ble dermed et attraktivt og tilgjengelig område for badegjester om sommeren. På 1900- tallet fortsatte strømmen av feriegjester til stedet, og mange leide rom hos fastboende. Etter hvert ble det også bygget hytter. I tillegg fikk Larkollen en dampskipsbrygge,
der fjordbåter kom i rute fra hovedstaden, noe som gjorde det enkelt for enda flere å feriere her, via Oslo som mellomstasjon.
Larkollsundet har stor båttrafikk om sommeren den dag i dag.
Bortsett fra noen brygger er det forøvrig ingen god havn for småbåter på Larkollen. Støtvig Hotel har forøvrig en gjestehavn.
Danmark
Det er mange steder å besøke rundt Larkollen, og stedet er også fint for barnefamilier på dagsturer. Her kan du gå tørrskodd til Danmark! Da mener vi ikke Danmark som stat, men den lille halvøya som ligger sør for Larkollen. Via en flere hundre meter lang naturlig oppbygd steindemning kan man spasere tørrskodd til halvøya ved lavvann.
Her kan du slappe av, fiske sjøørret, nyte utsikten og bade. På øya finner du en furuskog med røde og hvite villroser. Et ideelt sted for rasteplass. Dersom du blir overrasket av høyvann mens du er ute på øya kan vi opplyse om at vannet ikke rekker høyere enn til knes.
Blomsterveien
Mellom Halmstad, Larkollen og Ekholt/Øreåsen finner vi «Blomsterveien». «Blomsterveien» er navnet på et utvalg turstier som går på kryss og tvers gjennom hele regionen. Målet for dette veisystemet er å legge forholdene til rette for sykkel og fotturer i Rygge kommune. På «Blomsterveien» finner vi flere landskapstyper, severdigheter og kulturminner. Ruten er merket med skilt og markører påtegnet en blomst.
Kollen og Eldøya
Øyene Kollen og Eldøya ligger på andre siden av det smale sundet overfor Larkollen. Øyene ligger innenfor Eldøya-Sletter landskapsvernområde. Det meste av verneområdet ligger i sjøen. På Kollen finner vi skog og kratt, mens Eldøya kan by på variert
landskap med enger, skog, kratt og et tjern. Eldøya er ikke lenger bebodd. Det er forøvrig fint å reise hit på dagsbesøk, og øya har fine teltplasser for de som ønsker å overnatte. Det er lett å leggetil med båt på stranden som ligger på nordøstsiden av øya. Det
er registrert hele 380 plantearter på Eldøya. Vegetasjonen er fredet, men det er lov å plukke bær og sopp. Det går fine stier til
Eldøytjernet og Vardeberget i sørvest, hvor man kan se gravrøyser fra bronsealderen.
Larkolluka
Hvert år arrangeres «Larkolluka» i midten av juli, med aktiviteter for hele familien. Dette er et populært arrangement både for fastboende og hyttefolket, og har gjennom årene inkludert aktiviteter som Olakjerre-løp, sandslottkonkurranser, konserter og lokalrevy.