OSLO FJORD GUIDE

View Original

HVALER

HVALER

Fantastisk om sommeren, magisk om vinteren. Gode opplevelser - hele året.

Skjærgården og det helt spesielle miljøet i de rustikke øysamfunnene har en magnetisk tiltrekningskraft på besøkende, enten de kommer med bil, buss eller båt. I hektiske sommeruker mangedobles kommunens innbyggertall med alle hytte- og feriegjestene. En fantastisk skjærgård og en kystlinje på til sammen 691 kilometer gjør at Hvaler har plass nok til alle - hele året.
Men -  stadig flere oppdager at Hvaler har uendelig mye mer å by på. Også vinterstid gjør det godt med en rusletur eller en tur til Herføl med fergen for virkelig å kjenne på været og den skiftende naturen. Som en kontrast til kystmiljøet kan du også oppleve innlandsidyll med sjelden flora og et rikt dyreliv.  De største av Hvalerøyene inneholder store skogområder med nær sagt all den skogstypen du kan finne i Skandinavia. Her veksler skogen fra barskog til fuktig svartorsumpskog. Og det beste av alt er at du som turgåer eller syklist kan ta i bruk all den herlige naturen, enten via stier eller over blankskurte svaberg. 
 
FAKTA OM HVALER:
•    Har i overkant av 4.000 innbyggere. Om sommeren mangedobles innbyggertallet med alle hytte- og feriegjestene.

•    Arealet er på 89,56 km².

•    Består av 833 øyer, holmer og skjær over 20 m. Største tettsted er Skjærhalden.

•    Den største primærnæringen er fiske.

•    Er blant de steder i Norge som kan skilte med flest soltimer.

•    Ytre Hvaler Nasjonalpark ble opprettet i 2009 og har store verneverdier.
 

MINI-ØYGUIDE TIL HVALERS SKJÆRGÅRD

 

1. VESTERØY

Vesterøy er den første store øya du ankommer når du kjører bil ut til Hvaler. Øya kan karakteriseres som «Hvaler i et nøtteskall». Vesterøy har svært variert natur, ja, unntatt høye tinder finner du nær sagt all den naturen du forventer å finne i Skandinavia her. Vestsiden av øya er dramatisk vakker med svære berg og store svabergområder med hemmelige sandstrender inne i vikene. Inne på øya kan du både finne fuktig svartorskog og typisk norsk granskog. Vesterøy er svært populær blant båtfolket fordi det er så mange attraktive naturhavner her. Vesterøy har mange butikker, noen spisesteder og Hvalers eneste bemannede bensinstasjon.

 

2. SPJÆRØY

Spjærøy er den minste av øyene som har fast bilveiforbindelse. Til tross for øyas beskjedne størrelse byr den på et rikt kultur- og friluftsliv. Her finnes blant annet Kystmuseet på Hvaler som viser Hvalers historie, både til lands og til havs. Amfiteateret «Brottet» har også Hvalers historie innlemmet i sine forestillinger her på sommerkveldene. Naturen er magisk og en biltur på Dypedalsveien blir til en fantastisk uforglemmelig opplevelse. En båt- eller padletur i det idylliske Skjelsbusundet er også noe man bør unne seg. Unntatt Sand Marina er det ingen faste butikker og severingsteder på Spjærøy, men det er sjeldent noe problem med kort avstand til Vesterøy og Asmaløy. Hvaler Camping ligger langs riksvei 108 – siste vei til høyre rett før brua som går over til Asmaløy.

 

3. ASMALØY

Asmaløy er øya for botanikere, ornitologer, geologer og naturelskere. Ikke bare gir øya deg flotte skjærgårdsopplevelser via sitt store nettverk av turstier, men også en sjelden artsrikdom av planter, fugler, sommerfugler og øyenstikkere. Asmaløy er den av øyene på Hvaler med de største sammenhengende områdene av kystlynghei, her kan du vandre i lilla tepper, nesten som enger av lavendel. Listranda Familiecamping ligger idyllisk ved sjøen på øyas østside.

 

4. KIRKØY

Kirkøy er Hvalers største øy og «hovedstaden» Skjærhalden ligger her med alle sine butikker og restauranter og er naturlig nok Hvalers største gjestehavn. På Kirkøy kan du blant annet vandre på merket sti gjennom variert natur med vindpint gammelskog, sandstrender og svaberg.  Du kan starte fra nasjonalparkssenteret på Skjærhalden og følg kyststiens blå merker ut mot det fredete fyret Homlungen.  Stien går gjennom litt ulendt terreng videre til badestranda på Storesand, for øvrig en av landets beste sandstrender. I sommersesongen er det strandkafé her. Ellers er øya preget av rustikke og bitte små steder her og der, gjerne med bondegårder og jordbruksdrift i omkringliggende landskap. Golfbane er det også her. Overnattingsmuligheter er Hvaler Gjestgiveri, rorbuer, utleiehytter, og teltplasser finner du på egen hånd etter lov om allmannsretten.

 

5. SØNDRE SANDØY

Søndre Sandøy er den største øya av alle de bilfrie Hvaler-øyene og er perfekt for øyhopping med sykkel eller bare til å fylle en dag med bading og avkobling. Øya har en hyggelig kafé, Café Oline. Kafeen er øyas samlingspunkt og flere av Norges mest kjære artister opptrer her hver sommer i hagen her som er fylt til randen av et hengivent publikum. Det er ikke bare konsertene som trekker mange gjester, de legendariske quiz-kveldene er stappfulle hver tirsdag om sommeren. Søndre Sandøy er Norges mest skogkledde øy. Det åpner fotturer på sommeren, skiturer om vinteren, bær- eller sopplukking på høsten.

 

 

6. NORDRE SANDØY

Vakre Nordre Sandøy er naboøya til Søndre Sandøy. Det vakre Gravingsundet som skiller de to Sandøyene er en av de vakreste partier på Hvaler. Ved fergeanløpet Sanne ligger flere flotte villaer fra 1800-tallet. Den billedskjønne øya frister med spennende natur, flotte badestrender og tallrike turstier. Øya er litt mer kupert og kronglete enn Søndre Sandøy og du må klare deg på egen hånd her ute uten kiosk og kafeer. Nordre Sandøy har mindre tetthet av fritidsboliger og det gjør at det meste av områdene på øya er bare ren og skjær natur. Mange fine badeplasser. Øya har mye kantarellsopp, så kombiner soppukking med fottur i friskt høstvær, Nordre Sandøy er kanskje på sitt vakreste da.

 

7. SINGLØYA

Singløy er den nordligste av øyene i Hvaler kommune og beliggenheten er nesten på Sarpsborgkysten. Øya ligger nord for Kirkøy i Singlefjorden Det går ingen ferge ut til Singløya, så her må du ankomme i egen farkost eller taxi-båt. Den spennende øya består av noen få fritidsboliger ellers er øya kledd med mye skog og i motsetning til andre steder på Hvaler er det vridde furutrær som dominerer kystlinjen til øya. Sørvest på Singløy kan du more deg med spennende formasjoner i stein – jettegryter som setter fantasien i sving og tar deg inn i fabelens rike. Det er vel bare Herføl som har flere jettegryter i Norge. Å se de fantastiske jettegrytene bør være god nok unnskyldning alene for å bestrebe seg på å reise ut til Singløy. Det er svært gode sjanser for at fisken biter villig i Singløys farvann, her er blant annet et yndet sted for sjøørreten. Singløy hadde egen skole fram til 1939, og det er fremdeles fastboende på øya. Øya har eit areal på 2,2 km² og det høgaste punktet på øya er 34 meter over havet.

 

8. HERFØL

Å besøke Herføl er alene verdt turen til Hvaler. Å finne en øy med mer naturhistorie og spektakulært landskap blandet med klassisk skjærgård à «Sørlandsidyll» skal man lete lenge etter. Herføl ligger syd på Hvaler på grensen til Sverige i sydøst og det åpne storhavet i syd og vest. På innsiden av øya er det langt lunere med skog og boliger, de fleste av både privatboliger og fritidsboliger ligger her på innsiden av øya. Herføl er full av jettegryter og har Norges to største bronsealderrøyser. En enorm rullsteinstrand viser sporene etter raet som var dannelsen av regionen her og i Vestfold på den andre siden av Oslofjorden. Det er en koselig landhandel med kafé her og ved Herføls fergeleie ligger Herføl Marina med kiosk og kafé.

 

9. LAUER

Lyst på en tur til idyllisk øy langt ute i havgapet? Reis til Lauer-øyene!

 

«Jag trivs best i öppna landskap, nära havet vill jag bo». Slik lyder starten på Ulf Lundells kjære og populære vise, Öppna Landskap. Den visen passer veldig godt på Lauer-øyene, disse skogfrie og snauvokste øyene som ligger 10 minutters fergefart sydvestover fra Skjærhalden. På Nordre Lauer er det flotte hvitmalte sommerhus og små vakre hager hvor dagens klesvask får tørket seg i solvinden. På Søndre Lauer hvor de resterende sommerhusene ligger, er det flotte forhold for stangfiske. Tidligere var Lauer et viktig senter for det omfattende sildefisket som foregikk på Hvaler. I dag er Lauer et ferieparadis med omtrent 35 hytter. Her er det ikke så mye annet å gjøre ennå bare la livet gå sin gang og nyte sol og salte bad, og det holder jo for de fleste.  På Nordre Lauer beveger du deg vekk fra hytteområdene om du går på stien ned i «Sauehølet», en dyp grop/kløft som er omkranset av tett medbusker og småtrær, som gir deg en anelse av frodig regnskog – artig at av alle steder på jord, så finner du dette eksotiske naturinnslaget på vegetasjonsfattige Lauer. Etter at du har kommet ut av kløften går du over en kolle og ut på en molo som fører deg ut til holmen Rødskjær. Her er det et fint friområde og flotte bademuligheter rett ut fra svabergene. Soltilbederne har behagelige skålgroper i svaberget her som gjør oppholdet til et herlig velbehag. Det er ikke noen kiosk på Lauser, så husk å ta med deg nistepakke og drikke.

 

 

 

10. TISLER

Øygruppen består av hovedøya Tisler og en rekke mindre øyer omkring. Langt ute ved det åpne havet ligger denne øygruppen, som tross sin utsatte beliggenhet har vært bebodd i flere hundre år, ja, kanskje har det levd mennesker her for over 1000 år siden. Bosetningshistorien på Tisler går i alle fall tilbake til middelalderen og strekker seg frem til 1939.  På det meste livnærte 30 mennesker seg her som fiskere eller loser. I dag er noen helårshus bevart som feriesteder og i tillegg er det mellom 5 og 10 hytter her. Store arealer på øygruppen er i dag offentlig friluftsområde. Det er ingen fergetrafikk ut til Tisler, så du må selv ankomme i egen farkost eller i taxi-båt. Det ligger to flotte sandstrender av meget god kvalitet her. Sauer beiter her ute, og kystklimaet her ute er med på å gi ekstra god kvalitet på kjøttet. Beitingen er en viktig del av skjøtselet, hold derfor hunden i bånd. Tisler er vel verdt en oppdagelsesreise, men så langt ut i havet bør det helst skje i godvær.

 

 

11. HEIA

Heia ligger lav og gråbrun ute ved de ytterste grensebøyene. Tisler og Herføl er de siste skansene i Norge vi observerer før vi krysser riksgrensen mot Sverige. Herføl er den siste av Hvalerøyene i sydvest, og Tisler er den nest siste utpost mot Skagerrak på norskesiden. Den siste er øya Heia. En tur ut til Heia må skje i egen farkost. Heia ligger langt til havs og farvannet her ute regnes som farlig, og hvor ilandstigning nesten alltid er forbundet med en fare. Den lille øya eller holmen er ikke noe spesiell i seg selv, men belønningen er at det er spektakulært å vite at man er i Norges sydøstligste område, og uansett hvor du snur deg er det havet som råder. Havområdet er kjent som et overvintringsområde for fugler fra det høye nord. Så som alkekonge, havhest, havsule, lomvi og store svartender for å nevne noen

 

Det er fiske, både etter fisk, men også etter hummer, som har trukket folk hit ut. Fiskere fra Herføl satte opp fem eller seks hytter her ute. Restene av hyttene kan ses i bukta. Aktiviteten skal ha vært særlig stor i 1870- årene, da «ukependlere» både fra Norge og Sverige drev hummerfangst i området. På Heia er det en stor varde med kors på toppen, og to mindre varder. Dessuten er det en redningshytte for skipbrudne, og en restaurert signalkurv på vippearm, der skipbrudne kunne tenne bål for å signalere at her var folk som trengte hjelp. Redningshytta er bygget av stein og var tidligere en fiskehytte. Steinhytta ble gitt til Redningsselskapet til bruk for nødstedte etter at «Savanna» forliste julen 1896 og 5 overlevende kom seg i land på holmen. Det fortelles også at en eneboer holdt til på Heia i en lang årrekke engang i forrige århundre. Han var visst nok fra Kråkerøy og ble kalt Ole Stråsen på Heia. Det ble fortalt han kunne trolle og at det var kjærlighetssorg som fikk han til å søke ensomheten.

 

 

12. AKERØYA

Akerøya – for et sommerparadis! Etter at du har besøkt øya en solrik sommerdag forstår du hvorfor båt- og badegjester har satt sin elsk på denne øya, som ligger like vest for øyene Spjærøy og Asmaløy. Akerøya er også et yndet sted for fugleelskere og den beste kjente fuglelokaliteten i Ytre Hvaler nasjonalpark. Øya er en viktig rasteplass for trekkfugler. En egen orintologisk stasjon ligger på øya som må sies å være det beste stedet i Norge å  tilegne seg kunnskap om alle fuglene som ankommer til Norge og bruker Akerøya som første stoppested før ferden går videre. Det eldste sporet etter mennesker på Akerøya er en gravrøys, antakelig fra bronsealderen (ca. 1800-500 f. Kr.). Festningsholmen med Akerøy fort ligger rett øst for Akerøya. Fortet ble anlagt i perioden 1680-1750 som en

ytre befestning for Fredriksten festning i Halden og Fredrikstad festningsverker. Akerøy fort er et av de mest synlige og spektakulære kulturminnene i Ytre Hvaler

nasjonalpark. Her kan både barn og voksne få en opplevelse av skjærgårdens historie, holmens flotte beliggenhet og stedets rike flora. Øya var bebodd i flere perioder; det har vært både småbruk og husmannsplass her. Akerøya er et av de mest benyttede friluftsområdene i Hvalerskjærgården. Den mest attraktive delen av øya er området rundt gårdsbruket midt på øya og strender og svaberg på nordøstsiden av øya. Her er det gode muligheter til å fortøye båten og gå i land for å gå en tur, bade eller telte. Akerøya er nok også populær fordi det ikke er så langt å reise ut hit, enten man kommer fra Fredrikstad eller en av Hvalerøyene. Det er ingen fergetransport ut til Akerøya.